Pénteken dönthetnek Schengen felfüggesztéséről

2015. december 03. 19:57

Az Európai Unió miniszterei pénteken határozhatnak arról, hogy az egyezmény 26. cikke alapján felfüggesztik a schengeni rendszert. Szakértői vélemény szerint a holnapi tárgyalás tulajdonképpen nyomásgyakorlás Görögországra abból a célból, hogy Athén kérje a Frontex segítségét határai megvédéséhez. A hiányos görög határrendészeten 1,2 millió migráns jutott át.

2015. december 03. 19:57

Pénteken tárgyalnak az Európai Unió miniszterei a schengeni rendszer felfüggesztéséről –írja a Magyar Nemzet a Financial Times információi alapján, hozzátéve: a kezdeményezés hátterében a schengeni rendszerhez tartozó Görögországon át érkező menekültáradat áll. A görög határrendészet hiányosságai miatt ugyanis több mint egymillió migráns jutott át az országon, tulajdonképpen bármiféle ellenőrzés nélkül.

A Financial Times által megszólaltatott szakértő szerint a lépés nyomásgyakorlás Görögországra, hogy az határai védelméhez kérjen segítséget a Frontextől, az EU határvédelmi ügynökségétől. 

A felfüggesztést a schengeni egyezmény 26. cikke teszi lehetővé, az ötletet pedig a luxemburgi belügyminiszter vetette fel. Ha a miniszterek elfogadják a javaslatot, akár két évre is lezárhatóvá válnak a belső határok. 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2015. december 04. 06:53
ABSZURD, hogy egy Luxemburg diktálhatja, mit tegyen az EU! AZ is abszurd, hogy egy volt luxemburgi miniszterelnök lehet az EB elnöke! Luxemhburgnak semmi köze a mai európai valósághoz! LOPTAK, CSALTAK HAZUDTAK, ebből gazdagodtak meg! A luxemburgi bankokban ipari mértékben folyt, folyik a fekete pénzek tisztára mosása, és közismert, mikért ott van a székhelye sok nagyállalatnak! DE! A QRVADEMOKRATIKUS LIBERÁLBALFASZOK ismét kimutatták foguk fehérjét, amúgy liberálisan! MÁS FARKÁVAL verni a csalánt Liberálbalfaszosan! Hiszen miről is van szó? Ugatni, süketelni, hogy csak jöjjenek azok a bevándorlók, de a mini-Schengent felejtsék el, maradjanak azon kívül! MOCSKOS, ALJAS BANDA, A VILÁG MEG-, ELRONTÓI! S megint látható, hogy igen-igen komoly szükség van a V4-eken belüli teljes egyetértésre, és ez meg is van! CSAK EGYÜTT léphetnek fel az érdekeik érvényesítéséért!
Dénia
2015. december 04. 06:22
Akkor tényleg kénytelenek lennének a görögök végre együttműködni a határok védelmében, és nem beleszarni az egészbe. Főleg, hogy most már Macedónia felől is lezárják a határt.
Vakablak
2015. december 04. 05:56
Ez világos mint a vakablak !!!
DFK
2015. december 04. 05:12
Ha schengeni felfüggesztik, a periféria országoknak csak a hátrányok jutnak az unióból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!