Németország megmutatta, hogy jószívű és emberséges

2015. december 26. 09:09

A menekültválság révén „megmutattuk, mi lakozik bennünk jóakaratból és professzionalistásból, de a rögtönzés művészetéből is” – jelentette ki Joachim Gauck német államfő, aki szerint idén nem könnyű karácsonyi hangulatba kerülni a világszerte dúló háborúk és a terrorizmus miatt. Gauck szerint Németország meg fog birkózni a menekültek problémáival, amire a megoldásokat nyílt vitában kell megtalálni.

2015. december 26. 09:09

A vita nem az együttélés zavara, hanem a demokrácia része, a menekültválságról pedig nyílt vitát kell folytatni, mert csak annak révén lehet kidolgozni tartós és többségi támogatottságú megoldásokat – hangsúlyozta pénteken elmondott karácsonyi üzenetében a német államfő. Joachim Gauck a ZDF országos közszolgálati televízióban sugárzott beszédében kiemelte, hogy az idén nem könnyű karácsonyi hangulatba kerülni, mert a végéhez közeledő év válságoktól, szerencsétlenségektől, terrortól és háborútól terhes világszerte. Hozzátette, hogy karácsony idején különösen mindazokra gondol, akiket „keresztény hitük miatt ér üldöztetés”.

Ugyanakkor a 2015-ös év a németeknek örömet is hozott, boldogan és hálával emlékezhettek meg arról, hogy már 25 éve békében és demokráciában élhetnek újraegyesített hazájukban – hangsúlyozta.

Manapság azonban főleg az a kérdés foglalkoztatja a németeket, hogy miként bánjanak a „sok menekülttel”, akik „szállást és jövőt keresnek” náluk – mondta a szövetségi elnök.

Németország elfogadja a menekültek jelentette kihívást

Joachim Gauck köszönetet mondott a menekülteket segítő embereknek, akik szavai szerint a „jószívű és emberséges” Németország „arcaivá váltak”. A menekültek jelentette kihívás révén „megmutattuk, mi lakozik bennünk jóakaratból és professzionalistásból, de a rögtönzés művészetéből is”, és „láthattuk, hogy az egyén és a társadalom is képes arra, hogy állhatatosan újra és újra felfedezze önmagát és fejlődjék”„Így ismer magára az ország a kihívásban, amelyet elfogad, és amellyel – és ebben bizakodó vagyok – meg is birkózik” – mondta a német államfő.

Hozzátette, hogy nyílt vitában kell megtalálni a megoldásokat, amelyek „megfelelnek erkölcsi normáinknak és nem sodorják veszélybe a társadalmi összetartást”, és „tekintetbe veszik polgáraink jólétét, de nem hagyják figyelmen kívül a menekülteket”. Hangsúlyozta, hogy a vita nem fajulhat el, a gyűlölködés és az erőszak nem „legitim eszköz” a vitában, és „megvetést és büntetést érdemelnek” mindazok, akik gyújtogatnak és védtelen emberekre támadnak.

Összesen 240 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2016. március 13. 16:01
Ha az ünnepekhez méltó fennköltséggel kellene szólnom, megkukulnék! A szegény németeket megverte a sors egyrészről a már régen agyament, függetlenített ex-"KISZ"-titkárral, meg a fene se tudja kitől-mitől függő politikus-ex-evangelikus pappal, ezzel az erkölcsi hím-nős jelenséggel. Nem biztos, hogy Gauck megtévesztő ájtatoskodása sokáig lesz képes elnyomni a tiltakozások egyre erősödő szirén hangját!
zseboszkiraly
2016. március 10. 23:42
Miféle "segítőkézről" beszél "Energetikus"?? Mikor a kormány kérte a német követséget, hogy vagy adjon közvetlen vízumot, és evvel a jogi nonszensz helyzetet oldja fel, vagy legalább csillapítsa le a hőzöngőket, (nem csoda Merkel zavaros össze vissza beszédei miatt ) lapítottak, nem jöttek, csak a hazug lefizetett sajtójukon keresztül üzengetett. Aki a sunyi és képmutató német menekültpolitikát védi, saját magát minősíti.
zseboszkiraly
2016. március 10. 23:42
A párizsi események is csak fideszes propagandablöffök voltak....... Aki krónikusan másokat hülyének néz, arra a szintre degradálódik , fokról fokra, ahogy a lehetetlent megpróbálja nyakatekert okoskodásaival bizonyítani.
balbako_
2016. február 02. 21:46
Nem elég, hogy buta de büszke is rá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!