Cameron is beugrott a V4-ek különmegbeszélésére Brüsszelben

2015. december 17. 19:29

Különmegbeszélést tartottak a brüsszeli EU-csúcsot megelőzően csütörtökön a visegrádi négyek. A megbeszélésre az Egyesült Királyság miniszterelnöke, David Cameron is beugrott. A kormányfők üdvözölték, hogy az EU nagyobb figyelmet szentel a külső határok védelmének. Leszögezték: átfogó megállapodásra kell jutni Nagy-Britannia ügyében.

2015. december 17. 19:29

A visegrádi országok vezetői nyilatkozatban üdvözölték az Európai Tanács célkitűzéseit, különös tekintettel a migrációs válságra, a terrorizmus elleni küzdelemre, az unió és Nagy-Britannia közötti tárgyalások sikerre vitelére és az energiaunió kérdéseire vonatkozóan. A négy visegrádi ország – köztük Magyarország – miniszterelnöke a brüsszeli EU-csúcsot megelőzően csütörtökön külön tanácskozást tartott, közös nyilatkozatban rögzítve a kétnapos csúcs főbb témáival kapcsolatos álláspontjukat.

A migrációval kapcsolatban örömüket fejezték ki, hogy az unió nagyobb figyelmet szentel a külső határok védelmének. Közös európai megoldást kell találni Schengen megmaradásának érdekében, és ehhez minden olyan tagország csatlakozását várják, amelyek a schengeni rendszer barátainak tartják magukat – emelte ki a dokumentum. A kormányfők szerint legfontosabb az unió és a tagországok számára a külső határok teljes és szisztematikus ellenőrzése és a biztonsági szolgálatok együttműködése olyan formában, hogy ne sérüljön a szabad mozgás joga.

A nyilatkozat kitért a menedékkérő-regisztrációs központok (hotspotok) működtetésére is, amellyel kapcsolatban az aláírók úgy vélekedtek, hogy azok még mindig nem működnek tökéletesen. Reményüket fejezték ki, hogy a központok kiépülnek és minél előbb megfelelően működni fognak. A visegrádi országok vezetői emlékeztettek arra, hogy már jelentős erőfeszítéseket tettek a külső határok védelme érdekében a nyugat-balkáni menekültútvonal mentén található határszakasz közös ellenőrzésével.

A V4-ek nyilatkozatukban rögzítették, hogy mindenben támogatják az Európai Tanács célkitűzéseit a terrorizmus elleni fellépésre. A nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy teljes mértékben támogatják a biztonsági szolgálatok közötti adatcserét, valamint az utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) gyors kiépítését és közös használatát. Kifejtették, hogy a terrorizmus elleni harc fontos eleme lenne a fegyvertartás és fegyvervásárlás szabályainak szigorítása is.

Átfogó megállapodás kell Nagy-Britannia ügyében

Nagy-Britanniának az EU-ból való eseteges távozásával kapcsolatban a nyilatkozat aláírói reményüket fejezték ki, hogy annak elkerülése érdekében 2016 februárjában sikerül átfogó megállapodásra jutni, ami az Európai Unió megújulásának lehetőségével járhat, különös tekintettel a versenyképesség növelésére, a nemzeti parlamentek szerepének erődösére.

A visegrádi csoport országai az Európai Unió egyik alapértékének tartják a személyek szabad mozgását, az erre vonatkozó javaslatok továbbra is a legérzékenyebb kérdést jelentik számunkra. Ebben a tekintetben rögzítették, hogy nem fognak olyan megoldást támogatni, amely diszkriminatív vagy korlátozza a szabad mozgást.

Az energiaunióval kapcsolatban megjegyezték, hogy azt minél hamarabb létre kell hozni az energiaellátás biztosítása érdekében. Hozzátették, hogy az eredményesség érdekében az energiaunióval kapcsolatos uniós politikának összhangban kell lennie a közösség kül- és szomszédságpolitikájával is.

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 23. 20:30
Eggyel többen lettek? Merkel és Juncker szarban van!
választópolgár
2016. szeptember 13. 16:48
hoppá hoppá, így fordul a történelem kereke. A bátrak még tényezők lehetnek. Csak merni kell nagynak lenni.
választópolgár
2016. szeptember 04. 15:30
Érdekesen változnak az erőviszonyok. Átcsoporosulások.Még jól is kijöhetünk belőle. Viszont most nagyon határozottan össze kell zárnunk és együtt kell működnünk a v4 konstrukcióban. Még a horvátokat és a szlovéneket is bevenném.
Energetikus
2016. január 30. 18:38
majdcsak visszaáll a 2004 elötti EU ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!