Magyarországhoz hasonlítja a lengyel átalakulást a helyi sajtó

2015. december 07. 16:37

Lengyelországban a napokban nagy feszültséget keltettek az alkotmánybíróság körüli személycserék. A Polgári Platform szerint Európát nagyon nyugtalanítja, ami Lengyelországban a PiS kormányzása alatt történik, az Európai Parlament ezért vitát rendez az országban kialakult helyzetről. Több lap is egy tekintélyelvű állam kialakulásáról beszél és Magyarországéhoz hasonlítja a lengyel belpolitikát.

2015. december 07. 16:37

Három legnagyobb frakciójának kezdeményezésére vitát rendez az Európai Parlament a november végi kormányváltás után Lengyelországban kialakult helyzettel kapcsolatban –közölte Jan Olbrycht, az előző kormánypárt, a Polgári Platform (PO) európai parlamenti csoportjának elnöke.

Olbrycht a lengyel közszolgálati televízióban elmondta: a kezdeményezés az Európai Néppárt, a szocialisták, valamint a liberálisok európai parlamenti frakcióinak soraiból indult. A vita időpontjáról a napokban döntenek. Az ügyről várhatóan Grzegorz Schetyna, a PO volt külügyminisztere tárgyal majd kedden Brüsszelben.

Viták az alkotmánybíróság összetétele körül

Az RMF FM lengyel rádiónak hétfőn Tomasz Siemoniak, a PO volt kormányfőhelyettese és nemzetvédelmi minisztere is megerősítette, hogy a Brüsszel szeretne vitát szentelni a lengyel helyzetnek. Siemoniak elmondta: Európát „nagyon nyugtalanítja az, ami Lengyelországban történik”. A vita a lengyel alkotmánybíróság új tagjainak megválasztásáról, a szólásszabadság veszélyeztetettségéről, valamint a lengyel gazdaságpolitikában kilátásba helyezett változásokról szól majd – közölte.

Lengyelországban felborzolta a kedélyeket az alkotmánybíróság összetételének az utóbbi napokban történt részleges megváltoztatása. Az októberi parlamenti választások nyomán abszolút parlamenti többséget szerző nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) érvénytelenítette az előző parlamenti ciklus végén megválasztott öt alkotmánybíró kinevezését, helyettük öt új bírót választott meg, akiket Andrzej Duda elnök később ki is nevezett.

Az alkotmánybíróság a múlt héten két, még az előző, PO-többségű parlament által megválasztott bíró kinevezését alkotmányellenesnek minősítette, három bíró megválasztását azonban törvényesnek találta. Ezzel kapcsolatban az államfői hivatal egyelőre nem foglalt állást, ezt csak az alkotmánybírósági döntés hivatalos változatának kézbesítése után teszi meg. 

Párhuzamban Magyarországgal

Az üggyel kapcsolatban több nyugati lap, valamint a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális újság is egy „tekintélyelvű állam” kialakulásáról beszélt. Többen párhuzamot vontak a lengyel és a magyarországi belpolitikai helyzet között.

Zbigniew Ziobro, a PiS-kormány igazságügyi minisztere a vita hírére reagálva elmondta: amennyiben sor kerül Lengyelországról szóló európai parlamenti vitára, „a lengyel demokrácia és jogállamiság megvédi magát”. Ryszard Czarnecki, aki a PiS politikusaként az Európai Parlament elnökhelyettesi posztját tölti be, úgy gondolja, hogy a PO a választási vereség után külpolitikai színtérre vinné a belpolitikai problémákat.

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csikasz
2015. december 08. 09:08
AI WEH! Lázadnak a gyarmatok! Gyerünk nácizni őket!
Tintamin
2015. december 08. 08:38
Jaja, itt is az alkotmánybírósággal kezdte a maffiaállam, aztán úgy tekergették Viktorék a potmétereket, hogy végül már minden gázszerelőből milliárdos lett. Ja nem, csak egyből:))
Tündér_Lala
2015. december 08. 07:26
Szerintem pedig Németország és Svédország szélsőséges neoliberális agylövése miatt kellene vitanapot tartani.
Pandaka pygmaea
2015. december 07. 23:21
Az EP miért is nem az aggasztó francia helyzetről vitázik a rettenetes szélsőjobb ilyen fokú előre törése miatt? Hahó Brüsszel, náciveszély! Idióták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!