Vučić: Szerbia nem épít kerítést

2015. november 17. 15:59

A szerb belügyminiszter szavai nyomán szárnyra kapott találgatásokat cáfolva Aleksandar Vučić, az ország miniszterelnöke határozottan kijelentette: Szerbia nem épít határkerítést. A kormányfő szerint az Európába tartó terroristákat aligha tudják kiszűrni, de a migránsok 99,99 százaléka jószándékú.

2015. november 17. 15:59

Szerbia nem épít kerítést a határain – szögezte le Aleksandar Vučić szerb kormányfő kedden, pontot téve azon sajtótalálgatások végére, hogy a biztonsági szolgálatok koordinációjáért felelős szerbiai testület milyen lépésről dönt – esetleg lezárja a határt –, miután több térségbeli ország is előrevetítette a kerítésépítés lehetőségét a migránsáradat ellenőrzése érdekében.

A szerb kormányfő nem először állt ki amellett, hogy a Közel-Keletről érkező migránsokat át kell engedni az országon, és el kell őket látni, a közvélemény mégis találgatásokba kezdett, mivel egyre több ország változtatta meg korábbi hozzáállását, főleg a pénteki párizsi merényleteket követően.

A belügyminiszter szavait félreértették

Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter pedig a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) kedd reggeli híradójában még úgy fogalmazott: Szerbia több forgatókönyvvel is készül arra az esetre, ha a térség országai, valamint Ausztria vagy Németország lezárná a határát, s a migrációs áramlások tekintetében Németország döntése a meghatározó. Ezt több hírportál is úgy értelmezte, hogy akár meg is változhat a korábbi, kerítésépítést elutasító szerb hozzáállás.

Aleksandar Vučić miniszterelnök azonban kedden – miután Antonio Guterressel, az ENSZ menekültügyi főbiztosával ellátogatott a szerb-macedón határ melletti Presevóba, a biztonsági koordinációs testület esti ülését meg sem várva – leszögezte: nem lesz Szerbia határán kerítés, bárhogy is dönt a többi ország.

Miniszterelnöki statisztika: 99,99 százaléknyi jószándék

Vučić elmondta, a szerb hatóságok ellenőrzik a migránsokat, akik akár hamis dokumentumokat is felmutathatnak, vagy bármilyen adatokat megadhatnak, hiszen nem mindenkinél vannak papírok. Így nem lehet teljes bizonyossággal kiszűrni a lehetséges terroristákat, az emberek 99,99 százaléka azonban jó szándékkal érkezik, csupán arra kényszerült, hogy elhagyja otthonát – mondta.

A migránsválság kezdete óta Presevóban több mint félmillió embert vettek nyilvántartásba, akik innen Nyugat-Európába – elsősorban Németországba – utaztak tovább.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2015. november 18. 15:00
NA, MOST KELL ELKEZDENI ÉPÍTENI A KERÍTÉST A ROMÁN HATÁRNÁL. >:-)
z.marian
2015. november 17. 22:07
Ez nagy tett, meg nem építeni egy kerítést. A terror árnyékában hatalmas erkölcsi győzelemmel fog járni.
morfondír
2015. november 17. 20:51
" 99,99 százaléka azonban jó szándékkal érkezik" Presevóban több mint félmillió embert vettek nyilvántartásba. Kis matek: az ötven (50!!!) rossz szándékú. Hülyének is megéri! Agyhalott.
luisbathhelena
2015. november 17. 19:10
Szerintem egyszerűen nincs pénzük kerítésre (+1 telefon Brüsszelből-ne ugrálj öcsi!) aztán ebből eu konform ideológiát gyártanak és bezsebelik a buksisimogatást. Érdekes módon Vucic harcostársai(Vucic 20 éve még Seselj pártjának véresszájú képviselője volt a balkáni háborúban) még tudtak kerítést építeni Boszniában 20 éve, a mögötte levőket meg agyonlőtték az agyatlan balfék holland "békefenntartók" szeme láttára- A Nyugat már akkor is balfék volt- egyszerűen nem hitték el, hogy ez megtörténhet-megtörtént jelentem. Aztán Vucicot pacifikálták, nincs ma nagyobb híve az EU-nak nála (amíg be nem kerül Szerbia). Isten óvjon a neofitáktól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!