Terrortámadástól tart és éberségre int a belga kormányfő

2015. november 21. 13:29

Megerősítette Charles Michel belga miniszterelnök, hogy éjszaka a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség szintjét. Michel szerint potenciális merényletkísérletekről szereztek tudomást. „Legyenek éberek és óvatosak, de ne essenek pánikba” – kérte a Brüsszelben élőktől a miniszterelnök.

2015. november 21. 13:29

Megerősítette szombaton Charles Michel belga miniszterelnök, hogy Brüsszel térségében a legmagasabb szintre emelték az éjszaka folyamán a terrorfenyegetettség szintjét, miután az egy héttel ezelőtt Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló terrorakció előkészületéről szereztek értesülést. A nemzetbiztonsági tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatón Michel arról számolt be, hogy több elkövető által több helyen előkészített potenciális merényletkísérletről szereztek tudomást.

Több sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy a belga főváros Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében vegyszereket és robbanóanyagot is találhattak egy házkutatásnál, de ezt Michel a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kommentálta.

A kormánytól független Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM), amely a készültség szintjének legmagasabb fokozatra emeléséről döntött, azt tanácsolja az embereknek, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket, a tömegrendezvényeket, koncerteket, a tömegközlekedést, tartsák tiszteletben és segítsék a biztonsági ellenőrzéseket, és ne terjesszenek pletykákat, kövessék a hivatalos szervek tájékoztatásait. A fővárosban nem jár a metró, sok múzeum bezárt és focimeccseket is töröltek.

A kormány arra kérte a nagyobb rendezvények, koncertek, sportesemények szervezőit, hogy vegyék fel a kapcsolatot a központi válságközponttal, s amennyire lehet, csökkentsék az ilyen rendezvények számát. Emellett növelik a biztonsági intézkedéseket a tömegközlekedésben, ami a reptereket és pályaudvarokat is érinti. Ezen kívül a kormány nagyobb létszámban rendeli az utcákra a biztonsági erőket, és telefonos forródrótot is létrehozott, amelyen bárki érdeklődhet a helyzetről, vagy tanácsot kérhet a központi krízisközponttól.

„Legyenek éberek és óvatosak, de ne essenek pánikba” – kérte a Brüsszelben élőktől a miniszterelnök. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a nemzetbiztonsági tanács várhatóan vasárnap délután ül össze újra, s akkor várhatóan az OCAM is újra értékelni fogja a terrorfenyegetettség szintjét.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. november 22. 11:06
Jogos félelem, csak a bajt még súlyosbítja, hogy általában az utca emberét gyilkolják.. a politikusok akik ezt az egészet előidézték mindig megússzák és maradnak hatalmon, miközben tehetetlenek és tehetségtelenek.
vigyor
2015. november 22. 09:54
Iszlamofóbiától nem kell félnetek, hiszen mi tudjuk, hogy nem minden muszlim dzsihadista, egészen addig, amíg nem lesz dzsihadista, és ezt naponta 5x igyekeznek is elmondani nekünk az értetek aggódóak.
választópolgár
2015. november 21. 23:28
Európa fővárosát harc nélkül foglalták el a bevándorlók. Belgiumban az újszülöttek leggyakoribb neve: Mohamed... Irónikus lesz amikor hamarosan számszkilag is többségben lesznek a muszlimok. Apropó... a demokratikus rendszert kihasználva milyen pártot is fognak megválasztani a többségbe került arabok európa fővárosában?
szamossy dezső
2015. november 21. 20:21
nézem ezt a fényképet, amit a cikkhez mellékeltek és nem tudom eldönteni, hogy ez most a terrorista-e, vagy a miniszterelnök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!