Döntetlen a horvát választáson, kispárt lehet a királycsináló

2015. november 09. 08:41

Mind a jobboldali HDZ, mind az eddig kormányzó baloldal SDP 56+3 mandátumot nyert el a vasárnapi horvát választáson az adatok 99,5 százalékos feldolgozottsága szerint – írja az Index.hr. A harmadik helyen 19 mandátummal a MOST nevű párt áll, ők kelleni fognak a kormányalakításhoz.

2015. november 09. 08:41

A jobboldali HDZ a diaszpórából érkezett szavazatokkal együtt 59, az eddig kormányzó SDP 56, az utóbbiakkal természetes koalíciós partnerként fellépő Isztriai Demokratikus Gyűlés 3 mandátumot szerzett a vasárnapi horvát választáson az eredmények 99,5 százalékos feldolgozottsága szerint – írja az Index.hr. A két nagy párt között tehát mandátumegyenlőség van jelen állás szerint.

A harmadik helyre 19 mandátummal a MOST (Híd Függetlenek Listája) futott be, akik így királycsinálók lehetnek: ha valamelyik párt koalícióra lép velük, meglesz a szükséges többség. A parlamenti többséghez 76 képviselőre lehet szükség a 151 fős törvényhozásban.

Kispártok is bekerülnek, Juhász Sándor lett a magyar kisebbségi képviselő

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS), az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, akárcsak a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) és Milan Bandić zágrábi polgármester pártja, a BM 365, valamint a Sikeres Horvátország.

A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért folytatott küzdelemben Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) jelöltje a szavazatok 50,24 százalékát, míg Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) jelöltje a szavazatok 49,76 százalékát szerezte meg.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Übermayer
2015. november 09. 14:30
Akkora horvátok lehet hogy most fogják megkapni a "2006-os Gyurcsány" kormányukat, annak minden következményével.
luisbathhelena
2015. november 09. 12:16
A Ragyás az elmúlt pár hónapban egyetlen dologra vigyázott: hogy az illegálisok véletlenül se kerüljenek kontaktusba a lakossággal. Ha kell illegálisan áthozta őket vonattal hozzánk, ha kellett Szerbiából vonatoztatta őket közvetlenül Szlovéniába (nem a határig!). Úgy tűnik ez bejött neki, mert ha olyan tapasztalatokat szereztek volna mint mi akkor bukta van. Lehet hogy így is..
Mich
2015. november 09. 11:23
Mandiner, hiányolom a korábbi mandátum-számokat!
Mich
2015. november 09. 11:22
a liberális "Híd": "a nevető harmadik"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!