Lengyel választás: tisztújítást követelnek a Polgári Platformban

2015. október 26. 08:05

Az eddig kormányzó jobboldali liberális Polgári Platform (PO) elveszítette a vasárnapi parlamenti választást. Grzegorz Schetyna és Radoslaw Sikorski, a PO vezető politikusai most tisztújítást követelnek a pártban.

2015. október 26. 08:05

Tisztújítást követelnek az eddig kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) politikusai, Grzegorz Schetyna és Radoslaw Sikorski, miután az előzetes eredmények alapján a vasárnapi lengyel választásokon a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) győzött.

A PiS az első exit polloknál valamivel kevesebb, de még mindig az önálló kormányalakításhoz elegendő szavazatot nyert a hétfőre virradó éjjel közzétett pontosított előzetes eredmények szerint. A 37,7 százalékos támogatottság alapján nyert 232 mandátummal többségben lenne a 460 fős parlamenti alsóházban, a szejmben, és önállóan alakítana kormányt. 

A lengyelországi megfigyelők már a választások előtt jelezték: a PiS jelöltének, Andrzej Dudának a májusi elnökválasztáson aratott győzelme óta gyengülő PO-ban a belső harcok nyomán tisztújítás várható. A pártban az eddigi kormányfő és pártelnök, Ewa Kopacz helyére pályázó eddigi külügyminiszter, Grzegorz Schetyna éjjel azt mondta a közép-lengyelországi Kielcében: a PO-n belül következtetéseket kell levonni a vasárnapi vereségből. Hasonló értelemben nyilatkozott a nyugat-lengyelországi Bydgoszczban a PO másik ismert politikusa, Radoslaw Sikorski volt külügyminiszter és házelnök, aki júniusban kénytelen volt lemondani a házelnöki posztról a tavaly kirobbant lehallgatási botrány nyomán. A PO-nak új vezetésre van szüksége, mondta, hozzátéve: „Meg vagyok győződve, hogy Ewa Kopacz tudni fogja, mit kell tennie az ilyen helyzetben”.

A vasárnapi választásokon a szejm képviselőin kívül a felsőház, a szenátus 100 szenátorát választották meg. Kommentátorok kiemelik: az 1989-es rendszerváltás óta először áll fenn az a helyzet, hogy Lengyelországban egy párt önállóan alakíthatna kormányt. Emellett rámutatnak: véglegesen leköszön a lengyel politikai színtérről a posztkommunista baloldal, miután a belépési küszöb alatt maradt és a parlamenten kívül rekedt az Egyesült Baloldal (ZL) nevű koalíció, amelyet a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) mellett a balliberális Te Mozgalmad (TR) és több kisebb baloldali tömörülés alkot.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2015. október 26. 09:11
Tellér Gyula szociológus, Orbán Viktor tanácsadója, éppen tegnap beszélt a Katolikus Rádióban arról, hogy Európát a gyökértelen, identitás nélküli, frankfurti iskolából leágazó szellemiségű neoliberális csürhe tartja a markában. De már nem sokáig, mert a migráció kezelése a szemétkosárba küldi európai szinten ezt a mocsok bandát. S láss csodát, tegnap ez már a lengyeleknél bekövetkezett. Sőt, a lengyelek még előbbre léptek - 2018-ban Magyarországnak kell őket követnie - már baloldali párt sem jutott be a Parlamentbe. fantasztikus siker a lengyeleknek és Európának! Persze a nyugati média gyomorgörccsel ébredt, megy az uszítás, a szélsőjobbozás minden "jelentős" orgánumban. Látszik, hogy mennyire kézi vezérléssel működnek az egész kontinensen. Elborzadva idézik több Pis vezető következő nyilatkozatát: " Olyan Európát akarunk, amely jobban működik, ahol Németország elismeri, ha téved, és véget vet az egyoldalú döntéseknek." Ugye a nyugati zsoldos média olvasatában az nyílt lázadás a nemzetközi nagytőke által irányított Berlin ellen. A zászlókat fél árbócra eresztő nyugati média kiemeli, hogy Lengyelország politikailag, gazdaságilag meghatározó ország úgy a kelet-európai régióban, mint Európa szintjén. Szinte senki sem hagyja ki a Varsó-Budapest párhuzamot. Bánatosan jegyzik meg, hogy Varsó bizonyosan követni fogja Orbán autoriter, xenofób - igen, ezt a jelzőt használják - irányvonalát. Vége lesz az eddigi lengyel reformoknak, lazul a költségvetési fegyelem, s hiányokat pedig a populista Orbánhoz hasonlóan a bankok és a multik adóztatásából fogják fedezni. Mit várnak z új kormánytól? - kemény migrációs irányvonalat - a migráns egyenlő a járványveszéllyel - a nyugdíj korhatár 67-ről, 65-re történő leszállítását - gyermekbarát adórendszer, markánsabb családtámogatás - nagyobb odafigyelés a szegényekre, leszakadókra a szociálpolitikában - a munkanélküliség, a fiatalok elvándorlásának érdemibb kezelése - a választók, az emberek elé fordulás A vereség okaként azt emelik ki, hogy: a PO elveszítette kapcsolatát a néppel, nem foglalkoztak a munkanélküliséggel, a fiatalok elvándorlásával, a szegényekkel, s hát nincs karizmatikus vezetőjük. Ezeket fogjuk majd olvasni 2018-ban is, a "magyar ballib" katasztrofális választási vereségét követően. Hajrá Lengyelország! Remélem, hogy a budapesti nagykövetet is mielőbb hazahívják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!