Iráni atomprogram: Obama telefonon próbálta megnyugtatni Netanjahut

2015. július 15. 07:32

Barack Obama amerikai elnök felhívta telefonon Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt, miután Izrael keményen bírálta a kedden tető alá hozott megállapodást az iráni atomprogramról. Obama leszögezte, hogy a megállapodás nem oszlatta el az Izraellel szembeni iráni fenyegetéssel kapcsolatos amerikai aggodalmakat és a jövő héten az amerikai védelmi miniszter is Izraelbe látogat.

2015. július 15. 07:32

Barack Obama amerikai elnök kedden telefonbeszélgetést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és arról biztosította, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a közel-keleti ország védelme iránt, valamint hogy a Teherán atomprogramjáról szóló megállapodás nem oszlatta el az Izraellel szembeni iráni fenyegetéssel kapcsolatos amerikai aggodalmakat – közölte a washingtoni Fehér Ház. 

Obama a beszélgetésben azt is közölte, hogy Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a jövő héten Izraelbe látogat, ami jelzi a két szövetséges ország közti biztonsági együttműködés magas fokát.

Netanjahu órákkal korábban súlyos, történelmi léptékű hibának nevezte az Iránnal kötött nemzetközi alkut. Délután televíziós beszédet tartott, amelyben hangsúlyozta: a megállapodás nem gátolja meg Iránt az atomfegyver kifejlesztésében, ugyanakkor hatalmas anyagi forrásokat szabadít fel Teherán számára, amely ezt a pénzt a terrorizmus és az Izrael elpusztítására irányuló törekvések támogatására fogja fordítani. 

Amerikai sajtóértesülések arról szóltak kedden: az izraeli miniszterelnök minden befolyását be fogja vetni annak érdekében, hogy megakadályozza a megállapodás washingtoni kongresszusbeli elfogadását.

Obama a fehér házi közlemény szerint azt mondta Netanjahunak, hogy szerinte a megállapodás meggátolja Iránt az atomfegyverhez jutásban, és ezzel az Egyesült Államok és Izrael közös érdekeit szolgálja. Az amerikai elnök azt is megerősítette: országa továbbra sem fog szemet hunyni afelett, hogy Irán „támogatja a terrorizmust és fenyegeti Izraelt”. 

A Fehér Ház közlése szerint Obama felhívta Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királyt és Mohamed bin Zájid ál-Nahajant, az Egyesült Arab Emírségek trónörökösét is a megállapodással kapcsolatban, és arról biztosította őket, hogy Washington továbbra is együtt fog működni Perzsa-öböl menti arab partnereivel az Irán destabilizáló tevékenysége elleni fellépésben. A síita Irán a szunnita Szaúd-Arábia legfőbb térségbeli riválisának számít, és a két ország több közel-keleti konfliktusban is egymással szembenálló feleket támogat. Rijád attól tart, hogy ha a megállapodás értelmében feloldják az Iránra kivetett gazdasági szankciókat, akkor a teheráni vezetés a hatalmi rivalizálás fokozására fogja felhasználni az így szerzett többletbevételeit. A szaúdi vezetés számára vélhetően az sem mellékes szempont, hogy ha Irán visszatérhet a nemzetközi olajpiacra, az újabb áresést vonhat maga után.

A megállapodást egyébként a NATO-főtitkár is üdvözölte: Jens Stoltenberg gratulált a tárgyalófeleknek kitartásukért. „A megállapodás történelmi jelentőségű mérföldkő, és teljes megvalósulása esetén általa meg fog erősödni a nemzetközi biztonság. A megállapodás megvalósulása szempontjából kulcsfontosságú, hogy Irán végrehajtsa a belőle rá vonatkozó kötelezettségeket, eleget tegyen nemzetközi kötelezettségeinek is, valamint járuljon hozzá a biztonsághoz a térségben és azon túl is” – írta a főtitkár közleményében.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2015. július 15. 14:09
Az izraeli atombomba jó atombomba, Az iráni atombomba rossz atombomba.
formaegy
2015. július 15. 13:31
"Barack Obama amerikai elnök felhívta telefonon Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt..." Obama! Érthető, hogy még mindig gyilkolják a négereket az USA-ban, hiszen az USA elnökeként képes voltál lemenni kutyába egy mocsok népirtó előtt! Arra nem vagy képes, hogy ezt a mocskot helyrerakd?! Maradt még a fenekéből, vagy már a végbele is elkopott? Két mocsok állam!
Alarik
2015. július 15. 13:08
Ez a Netanjahu a legundorítóbb lényezetek egyike ezen a bolygón.
kukagyerek
2015. július 15. 12:33
És mit mondott obama főnöke? Megnyugodott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!