Görög válság: megszületett a megállapodás, nincs grexit

2015. július 13. 09:31

Megszületett a megállapodás a görög adósságválság megoldása. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón megerősítette: nincs „grexit”, Görögország nem távozik az euróövezetből.

2015. július 13. 09:31

Megszületett a megállapodás a görög adósságválság megoldására - közölte a maratoni hosszúságú brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Donald Tusk, az euóövezeti – egyben az uniós – állam-, illetve kormányfők testületének elnöke.

Közlése szerint ezzel megnyílik az út az előtt, hogy Görögország tárgyalást kezdhet az Európai Stabilitási Alap keretéből folyósítandó újabb pénzügyi támogatásról. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón megerősítette: nincs „grexit”, Görögország nem távozik az euróövezetből. „A döntés esélyt nyújt Görögországnak arra, hogy európai partnerei segítségével rendeződjön a helyzete” – mondta.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója úgy vélekedett: a megállapodás a helyes lépést jelenti abba az irányba, hogy újraépíthessék a bizalmat. Megjegyezte ugyanakkor: ezt még sok további lépésnek kell követnie.

A görög parlamentnek szerdáig, vagyis július 15-ig kell kinyilvánítania egyetértését az euróövezeti csúcstalálkozón kimunkált megállapodással - közölte Angela Merkel német kancellár. Merkel arra is kitért, hogy a mintegy 50 milliárd eurós privatizációs alapból – amely alapban ott lesznek majd az újra feltőkésített bankok is – a görög adósságtömeget fogják csökkenteni.

Miután a hitelezők elvégzik a most tett görög vállalások teljesítésének első felülvizsgálatát, az Eurócsoport kész lehet arra, hogy szükség esetén hosszabb futamidőt állapítsanak meg a görög tartozásokra – mondta a kancellár.

Kemény csatában sikerült kivédeni a szélsőséges terveket – mondta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök hétfő délelőtt, az euróövezeti csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján.

„A méltóság üzenetét továbbítottuk egész Európának” – fogalmazott Ciprasz. A görög miniszterelnök – akinek az athéni parlamentet szerdáig rá kell bírnia arra, hogy jóváhagyja a most Brüsszelben megkötött megállapodás kulcselemeit – hangsúlyozta: a piacok meg fogják érteni, hogy lekerült a napirendről a „grexit”, vagyis Görögország távozása az eurózónából.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2015. július 13. 11:03
Amúgy Görögország totális gyarmatosításának, teljes Rothschild uralom alá hajtásának geopolitikai oka is fontos: így tudják megakadályozni, hogy az orosz gázvezeték görög földön keresztül jusson el az európai országokba (az energiaszektor teljes privatizációját is követeli a pénzhatalom, nem véletlenül). Természetesen lehet mondogatni, hogy úgy kell nekik, miért adták magukat az uzsorások kezére, de ez bizony minden nép, minden nemzet számára véresen komoly üzenet!
Forsz
2015. július 13. 11:02
Szerintem, várni kell minden ítélkezéssel szerdáig. A németek is a görög parlamenti szavazásra várnak, előtte semmit sem fogadnak el, illetve semmit sem tesznek. Hogy szerdáig mekkora haccacáré lesz Görögországban, ezt nem tudni - hiszen nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy vége az eddigi - mindentől függetlenített - eszetlen dőzsölésnek, viszont paradox módon a "nem"-ek bizonyítják, hogy a görög társadalom ezt nem akarja elfogadni. Pedig beláthatnák, hogy nincs sok választásuk. Miként a népszavazás előtt sem volt, csak Ciprasz hülyítette őket azzal, hogy van. Két alternatíva létezik: - Elfogadják a trojka, mostanra már megnövekedett csomagját, ami feltétele, hogy megkapják a létezéshez szükséges kb. újabb nyolcvan milliárdot. Ez egy nagyon kemény feltétel, aminek csúcsa az az 50 milliárdos alap, amelybe a görög állam tartozni fog az állami javait szépen bepötyögetni úgy, hogy mindent privatizálnia kell; ez a csomag a későbbi évek egyensúlyának záloga, de ennek kezelése nem a görög kormány joga lesz, hanem Brüsszel teszi rá irányító kezét. Ez pedig nem más, mint a görögök állami szuverenitásának totális korlátozása. Ez mellett a nyugdíj- és adórendszer drasztikus átalakítása és egyéb nyalánkságok már el is törpülnek. Csodálkoznék, ha Ciprasz ezt túlélné. - A másik, hogy zavargások törnek ki, a Parlament elutasítja a csomag elfogadását. Ez pedig a totális államcsőddel érne fel. Erre az esetre, még csak víziók sincsenek, hogy mivel járhat.
hátakkor
2015. július 13. 10:49
Egy év és újratervezés
Himalája
2015. július 13. 10:48
Egyszóval a görögök eladták magukat, és ráadásként eladták a gyerekeik jövőjét is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!