Marosvásárhelyi utcanévtáblák: nem tüntethet a városháza előtt az EMNP

2015. április 26. 11:26

Nem tüntethet a marosvásárhelyi városháza előtt a polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség túlkapásai ellen az Erdélyi Magyar Néppárt, az illetékes városházi bizottság ugyanis nem engedélyezte a demonstrációt közlekedésrendészeti okokra hivatkozva.

2015. április 26. 11:26

Nem tüntethet a marosvásárhelyi városháza előtt a polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség túlkapásai ellen az Erdélyi Magyar Néppárt – közölte az MTI-hez eljuttatott vasárnapi közleményében a párt marosvásárhelyi szervezete.

 
A tömegrendezvények szervezési részleteit vizsgáló városházi bizottság pénteken „közlekedésrendészeti okokra hivatkozva nem engedélyezte a kért helyszínt, helyette a Ligetet nevezte meg a tüntetés helyszínének” – áll az EMNP közleményében. A bizottságnak a törvény szerint véleményezési jogköre van, amely alapján a polgármester dönt a tömegrendezvények engedélyezéséről vagy betiltásáról. A demonstráció helyszínéül javasolt Liget a városközponttól mintegy két kilométerre van. Az EMNP közölte, a helyszínt nem fogadja el, és a tüntetést elhalasztja.
 
„Ez a magatartás a közösség kigúnyolása, a marosvásárhelyiek szabadságjogának korlátozása és a közösség igényeinek szőnyeg alá söprése. Ennek tükrében úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk a tüntetést eldugni, a javasolt helyszínt nem fogadjuk el és a keddre tervezett tüntetést elhalasztjuk” – áll az EMNP közleményében.
 
A párt közölte, hétfőn újabb beadvánnyal fordul a hivatalhoz, amelyben új időpontot, és a város valamely olyan központi terét jelöli meg a demonstráció helyszínéül, ahol a rendezvény nem zavarja a gépkocsiforgalmat.
 
„A törvény minden lehetséges eszközét felhasználva fogunk fellépni az önkényeskedő, szabadságjogainkat csorbító városvezetői magatartás ellen” – áll a közleményben. Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei szervezetének az elnöke az MTI-nek elmondta, a városházi bizottság ülését Valentin Bretfelean, a túlkapásokkal vádolt helyi rendőrparancsnok vezette, amikor azonban az EMNP kérése került napirendre, Claudiu Maior alpolgármester vette át az ülésvezetést.
 
Marosvásárhelyen a magyar közösség általános felháborodását váltotta ki, hogy a polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség megbírságolt két önkéntest, akik a Civil Elkötelezettség Mozgalom megbízásából helyeztek ki kétnyelvű utcanévtáblákat a városban, és hétfőn 30 ezer és 50 ezer lej (2,1 millió és 3,5 millió forint) közötti bírságot helyezett kilátásba azoknak, akik nem távolítják el 48 órán belül házuk faláról a kétnyelvű táblát. A fenyegetés hatására a civilek által kihelyezett 80 tábla mintegy felét levették az ingatlantulajdonosok.
 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2015. április 26. 17:25
Ennyi a hír. A részleteket nem ismerve nekem kicsit furcsa, hogy csak az EMNP erőlködik ennyire. Az EMNP egész Erdélyben nem egészen 20%-os támogatottságot élvez a magyarok körében. A 16 megyéből 2-ben haladja meg a 20%-ot a támogatottsága, Hargitában és Kovásznában, de ott sem haladja meg a 30%-ot. Maros megyében jó, ha 15%-on állnak. Az RMDSZ-nek mi a véleménye? Főleg mivel a legfőbb bázisuk Vásárhely? Mielőtt nekiállna valaki őket köpködni, csendesen megjegyzem, hogy nem a mi feladatunk elbírálni, hogy a kintiek kire szavaznak. Egyelőre úgy 80%-ban az RMDSZ-re, a maradék az Orbán-Tőkés kreációra. Úgyhogy innét ne mi döntsük el, hogy ott másfél millió ember mit tart helyesnek! Amúgy nekik sem kéne eldönteni, hogy itt ki legyen kormányon, de hát ilyen a Viktorkánk világa... Egyébként mióta a jelen vezetés van Vásárhelyen, azóta nem divat összefesteni a város határán a helységnévtáblákat, illetve a városháza előtt ki van téve mindkét nyelvű tábla közszemlére. Nem javultak meg a nacionalisták, csak komolyan büntetnek a rongálásért. A jelen esetet ennyiből nehéz megítélni.
választópolgár
2015. április 26. 13:38
A csapból és a zeu által lefizetett politikusokból is az folyt, hogy fussunk szaladjunk hadd lobogjon a hajunk a nyugati haladó, felvilágosult, fejlett, demokratikus, euba, mivel ott egyszer s mindenkorra egycsapásra, maradéktalanul és tegnapra megoldódnak, megvédésre kerülnek és garantálódnak a kisebbségek jogai, a haladó, felvilágosult, nyugati, haladóan felvilágosult, felvilágosultan haladó, érett, liberális demokratikus euban. Tudniillik a ZEU Mindig határozottan és szigorúan felemeli a szavát a kisebbségek jogai kérdéskörének tekintetében. Kivéve amikor nem. És ez a kivétel valahogy mindig mi vagyunk. Gondolom összehívják a zeu vizgálóbizottságát, román napot tartanak, ahol a szőnyeg szélére állítva szankciókkal fenyegetik, miközben kérdésekkel, majd légicsapásokkal bombázzák a román kormányt. Megszégyenítve kioktatva és megalázva őket, mint ahogy Magyarország kormányával is tették, mivel nem hagyják hogy egy eu tag kiiratkozzon a fejlett haladó nyugatiasan demokratikus országok sorából.
bakonyibetyar
2015. április 26. 12:34
Én azokat küldeném Irakba, akit megszavazták, élükön a Ducéval meg a Fletóval, Ők lennének az aknaszedők..,
kuwiq
2015. április 26. 12:03
Milyen szerencse, hogy Romániát sikerült beterelni az európai demokráciák sorába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!