Kelemen Hunor: Bátor és korrekt döntés Markó Attila lemondása

2015. április 01. 20:02

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség bízik Markó Attila ártatlanságában és bátor, korrekt döntésnek tartja a képviselő mandátumáról való lemondását Kelemen Hunor elnök szerint. Kelemen abban is bízik, hogy nem lesznek további újraállamosítási kísérletek Romániában.

2015. április 01. 20:02

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bízik Markó Attila ártatlanságában és bátor, korrekt döntésnek tartja a képviselő mandátumáról való lemondását – idézte szerdán az RMDSZ hírlevele Kelemen Hunort, a szövetség elnökét.

 
Kelemen Hunor kijelentette: a szövetség lehetőségei és eszközei függvényében ezután is támogatni fogja Markó Attilát. Hozzátette: reméli, hogy az elmúlt napok történései nem vezetnek a még be sem fejezett restitúciós folyamat leállításához. Arra utalt, hogy a korrupcióellenes ügyészség több olyan ügyben is nyomoz, amelyekben tízmillió eurós nagyságrendben fizettek ki túlértékelt kártérítéseket és a nyomozók a római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott ingatlanok ügyében is vizsgálódnak.
 
„Abban is bízom, hogy nem próbálnak újabb államosítási kísérleteket tenni a már visszakapott ingatlanok esetében” – jelentette ki Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke arra emlékeztetett, hogy Markó Attila éveken át azoknak a bizottságoknak a tagja volt, amelyek a kommunista rezsim államosításával kapcsolatos igazságtételt tűzték ki célul. „Ez a folyamat a társadalmat is alakította, hiszen a történelmi jóvátételen túl a tulajdonjogot állította helyre” – mondta Kelemen Hunor. 
 
A december óta Magyarországon tartózkodó Markó Attila szerdán küldte el lemondó levelét a román parlament alsóházának. A parlament szerdán délután szavazott volna arról, hogy hozzájárul-e a képviselő őrizetbe vételéhez és előzetes letartóztatásához.
 
A korrupcióellenes ügyészség a politikust három rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítja amiatt, hogy a román restitúciós hatóság kártérítési bizottságának tagjaként a többi taggal együtt a piaci árhoz képest túlértékelt telkek alapján ítélt meg kártérítéseket. Múlt heti blogbejegyzésében Markó Attila azt hangsúlyozta, hogy soha senkitől nem kért és nem kapott csúszópénzt, sem az egyházi javak visszaszolgáltatása, sem a kártérítések ügyében. Azt is leírta, hogy nem volt oka kételkedni a szakértők által megállapított kártérítési összegek helyességében. A dossziékat ugyanis hivatalnokok egész sora ellenőrizte és látta el a kézjegyével, mielőtt a végső döntést meghozó bizottság elé kerültek volna. 
 
Markó Attilát tavaly novemberben már három évi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumnak a református egyház részére történt visszaszolgáltatása miatt.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!