Ballisztikus rakétákat csoportosítanak át Kalinyingrádba az oroszok

2015. március 18. 11:57

Oroszország Iszkander típusú ballisztikus rakétákat csoportosít át a Lengyelország és Litvánia között, a Balti-tenger partján található Kalinyingrád exklávéba. A lengyel külügyminiszter nyomásgyakorlásnak nevezte a lépést.

2015. március 18. 11:57

Az EU-csúcs előtti moszkvai nyomásgyakorlásnak minősítette Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter szerdán az Iszkander típusú harcászati ballisztikus rakéták előző nap bejelentett átcsoportosítását a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz Kalinyingrádi körzetbe.

Schetyna a TVN24 hírtelevízió egyik reggeli műsorában aláhúzta: az Iszkanderek átcsoportosításáról „egyelőre sajtóbeszámoló alapján” szerzett tudomást a közvélemény. Ezzel a lengyel külügyminiszter arra utalt, hogy az Iszkanderek „hadrafoghatósági ellenőrzés” keretében történő átcsoportosítását kedden az orosz védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó illetékese jelentette be, nem volt róla hivatalos közlés.

Azt gondolom, hogy ez megfelelő légkör megteremtésére irányul az Európai Tanács holnapi ülése előtt” – értékelte a bejelentett átcsoportosítást Schetyna. Hozzátette, hogy Oroszország így olyan „jelzéseket ad, amelyek azt mutatják, hogy Európában létezik fenyegetés, nem stabil a helyzet”. Kifejtette: az orosz lépések nem a kelet-közép-európai államok ellen irányulnak, hanem a térségünk helyzetét „távolabbról szemlélő” dél- és nyugat-európai országoknak szólnak, ahol „nem tudják, pontosan mi folyik itt”.

Schetynához hasonlóan értékelte kedden az orosz fegyveres erők átcsoportosításáról szóló híreket Ewa Kopacz lengyel kormányfő, mondván, Moszkva ezzel az EU március 19-20-án esedékes csúcsértekezletének döntéseit akarja befolyásolni, főleg az Oroszország elleni szankciók esetleges meghosszabbítása ügyében. A soros EU-elnök Lettország külügyminisztere, Edgars Rinkevics mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy újabb szankciók megvitatása várhatóan nem lesz napirenden az uniós csúcstalálkozón.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2015. március 18. 20:37
Ostoba képmutatás a politika! Kérdezem én, hogy miért és min csodálkozik Lengyelország, miért csodálkozik európa? És még min kell majd csodálkozniuk? Hát nem ők húzkodták meg a medve bajuszát? Régen, úgy tűnik, az embereknek több esze volt. Egy nyápic ifjonc sohasem provokálta a falu legkeményebb legényét a kocsmában.
1120
2015. március 18. 15:08
A lengyelek, meg a litvánok mindezt kizárólag maguknak, meg a jenkiknek köszönhetik.
egysegelem
2015. március 18. 14:12
Kalinyingrad (Konigsberg) osi orosz varos...varom, hogy mikor adjak onkent vissza Nemetorszagnak, ahova mindig is tartozott, ameddig el nem loptak.
Akitlosz
2015. március 18. 13:30
Nagyon helyes. A NATO vadnyugat csak az erőből ért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!