Ponta egy rokona után is nyomoz a DNA

2015. február 17. 13:23

Egy uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos korrupciógyanús ügyben Victor Ponta miniszterelnökhöz közel álló személyek kerültek a román korrupcióellenes ügyészség látókörébe. Ponta sógorát kedden be is vitték kihallgatásra.

2015. február 17. 13:23

Victor Ponta miniszterelnökhöz közel álló személyek, beleértve egy rokonát is, kerültek a román korrupcióellenes ügyészség látókörébe egy korrupciógyanús, európai uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos ügyben – adták hírül kedden román hírforrások.

A vádhatóság kedden reggel több cég székházát vizsgálta át, és bevitték kihallgatásra a miniszterelnök sógorát, Iulian Herţanut, valamint a kormányfőhöz közel álló Sebastian Ghiţă üzletembert és képviselőt, akiknél egy európai uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos ügyben vizsgálódnak. A Mediafax hírügynökség szerint a Ponta sógora és mások által vezetett cégtársulás 2012 januárjában szerződést írt alá egy szennyvízcsatorna-hálózat uniós pénzekből finanszírozott bővítéséről, de a pénz egy részét nem rendeltetésszerűen használta fel.

A szerződés Comarnic város szennyvízcsatorna-hálózatának fejlesztésére vonatkozott, és az ügyben a Ploiești megyei önkormányzat elnökét is kihallgatták, akinek korábban már meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással egy másik korrupciós eset miatt. Ügyészségi forrásokból a hírügynökség úgy tudja, hogy a keletkezett kár értéke 7,8 millió lej (539,9 millió forint).

Victor Ponta szűkszavúan reagált a sógorát érintő ügyre, csak annyit írt róla egy közösségi oldalra, hogy nem ismeri a hátterét, de hiba lenne, ha kommentárt fűzne hozzá, mert a törvény előtt mindenkinek egyenlőnek kell lennie.

A Pontához közel álló személyeket érintő ügyészségi vizsgálat nem rendkívüli eset Romániában, hiszen Traian Băsescu volt államelnök testvére, Mircea Băsescu ellen tavaly júliusban emeltek vádat az ügyészek, amikor Băsescu még hivatalában volt. Neki befolyással való üzérkedés vádjával kell bíróság elé állnia. Az ügyészek szerint Băsescu testvére egy hírhedt bűnszövetkezet vezetőjének, Sandu Anghelnek a családjától fogadott el negyedmillió euró kenőpénzt, hogy közbenjárjon a bíróságon az akkor előzetes letartóztatásban lévő Anghel börtönből való szabadon engedéséért, vagy enyhébb börtönbüntetés kieszközléséért.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abraxas
2015. február 17. 13:44
Ilyen az, amikor az ügyészség kormányoz. Hol ilyen, hol olyan segítséggel... Elképesztő! :-(
alex.leopardi
2015. február 17. 13:29
pfúj,ebben az országban ha nyomozni kezdenének a teljes politikai paletta harminc év börtönt érdemelne az RMDSZ-el együtt, de nálunk nincs korrupció,amcsinyalás van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!