Hargita megye: 24 autonómiapárti határozatot érvénytelenítettek

2015. február 19. 15:01

Hargita megyében 24 önkormányzat autonómiapárti határozatát érvénytelenítette a törvényszék. A határozatot még a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezte. A prefektus szerint nem létezik a megyénél nagyobb közigazgatási egység Romániában, emellett „ a hivatalos nyelv a román”.

2015. február 19. 15:01

Hargita megyében 24 önkormányzat autonómiapárti határozatát érvénytelenítette a törvényszék – közölte csütörtökön a Jean-Adrian Andrei, a megye prefektusa.

 
 A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a megyében 27 önkormányzati testület fogadta el a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett autonómiapárti határozatot, valamennyi döntést a prefektus megtámadta a törvényszék közigazgatási részlegén, és a törvényszék 24 esetben fogadta el a prefektus óvását. Három per még folyamatban van. A prefektus azt is megemlítette, a székelyudvarhelyi és a gyergyószentmiklósi önkormányzat fellebbezett az alapfokú ítélet ellen. Ezeket az ügyeket most a Marosvásárhelyi Táblabíróság tárgyalja. 
 
Az Agerpres hírügynökség idézte a prefektus érveit, amelyeket a Hargita Megyei Törvényszék is elfogadott. Ezek szerint azért nem hozható létre a Székelyföld közigazgatási régió, mert a román alkotmány csak a község, város és megye közigazgatási egységeket sorolja fel. Az a kérés, hogy a Székelyföldön a magyar nyelv is kapjon hivatalos státust abba az alkotmányos előírásba ütközik, amely szerint „Romániában a hivatalos nyelv a román”. 
 
A prefektus megelégedéssel állapította meg, hogy az utóbbi időben a Hargita megyei önkormányzatok már nem fogadtak el újabb autonómiapárti határozatokat. Kijelentette ugyanakkor, hogy valamennyi ezután megszületendő határozatot is meg fog támadni a törvényszék közigazgatási részlegén. 
 
Az SZNT kezdeményezésére eddig 45 Kovászna, Hargita és Maros megyei település önkormányzata fogadta el azt a határozatot, amelyben kinyilvánították, hogy a Székelyföld nevű különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni, mely számára sarkalatos törvény szavatolja az autonómiát, és területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv a magyar is. 
 
A határozatokat több nemzetközi szervezetnek is eljuttatták. Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának a monitoring bizottsága, többször is napirendre tűzte a határozatok megvitatását. A vitát legutóbb a bizottság márciusi strasbourgi ülésére halasztották.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2015. február 19. 19:26
Hány hülyétől hallgattuk éveken át, hogy majd az unió megoldja ezt is....
ottapont
2015. február 19. 16:33
Nem tesznek gesztusokat a magyarok felé, nem is tettek, nem is fognak tenni, mivel nem is tudják, hogy az micsoda.
tóth mária
2015. február 19. 15:51
Hááát, eldobom az agyamat, a szemét brancs miatt! Hol vannak az érdekvédők???
kispufi
2015. február 19. 15:46
hallja csak meg ezt minden megvédendők megvédője két pelenkázás között, máris akasztja magára az én is székely vagyok táblát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!