Terjeszkedik az Iszlám Állam

2015. január 15. 20:37

A Szíriában több mint negyedéve megindított amerikai légicsapások sem akadályozták meg az Iszlám Állam terrorszervezetet abban, hogy az arab országban újabb területekre terjessze ki fennhatóságát.

2015. január 15. 20:37

A The Wall Street Journal szerint a fejlemények újabb aggályokat keltenek Barack Obama elnök közel-keleti stratégiájával kapcsolatban. Amíg a légi- és rakétacsapások Irakban védekezésre kényszerítették az IÁ erőit, addig Szíriában a szélsőséges milícia újabb területek hódított meg, és ellenőrzését kiterjesztette nyugati irányba is.

Ez részben annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok katonai erőfeszítésit elsősorban Irakra összpontosítja. Szíria ugyanakkor - hasonlóan ahhoz, ahogy Pakisztán Afganisztán esetében - még mindig az Irakban harcoló iszlamista fegyvereseinek hátországa is, ahol azok könnyebben tudnak szervezkedni, tervezni és fedezéket találni. A The Wall Street Journal úgy értesült, hogy Washingtonban mérlegelni kezdték az IÁ elleni határozottabb szíriai fellépés lehetőségét is. A téma február elején mindenképpen terítékre kerül, amikor a szenátus John McCain vezette katonai bizottsága meghallgatja az elnök által a Pentagon élére jelölt Ashton Cartert. Az amerikai kormányzatban többen is vannak, akik megkérdőjelezik az Irakot prioritásként kezelő irányvonal bölcsességét, és nagyobb hangsúlyt helyeznének Szíriára, egyebek között harcosok ezreinek kiképzésével.

A javaslatok között szerepel az amerikai légierő védelme alá vont ütközőövezet létrehozása a szíriai-török határon, a légicsapások koordinálása a Szíriában jelenleg is harcoló ellenzéki erőkkel, valamint a szíriai kurdok felszerelése hatékonyabb fegyverekkel. Washingtonban ugyanakkor erős az ellenállás azzal szemben, hogy az Egyesült Államok komolyabb szerepet játsszon a polgárháborús Szíriában. Az amerikai stratégia mozgásterét ebben az országban erősen leszűkíti az Obama-kormány attól való ódzkodása, hogy az Aszad-rezsim javára módosítsa az erőegyensúlyt.

Az amerikai stratégia most alapvetően az IÁ Irakból való kiszorítására összpontosít, ahol a terrorszervezet ellenőrzése alatt tarja Moszult, az ország második legnagyobb városát és Fallúdzsát, az Amerikával szembeni ellenállás hagyományos központját. A Szíriában végrehajtott amerikai légitámadások háromnegyede a török határon lévő Kobani kurd városra összpontosult, és Patrick Ryder ezredes, a Pentagon szóvivője szerint azok célja nem az IÁ területi terjeszkedésének megállítása volt.

A térképen a 2014. decemberi állapotok láthatóak.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. január 16. 07:31
Tetszettek volna nem szétdúlni Szíriát, Egyiptomot, Líbiát,Iránt, Afganisztánt ezzel megteremtve az ISIS személyi feltételeit, tetszettek volna nem elhülyíteni Európát és Amerikát, mert ők adják a gyilkosokat, tetszettek volna Szaud Arábiát nem támogatni, mert ők adják az anyagi alapjait a terroristáknak. Egyszóval USA-EU politika szar!
Zsolt75
2015. január 15. 23:46
Naaagy büdös tolerancia, meg befogadás. Az kell ide. Néhány évtized, és többségben lesz az iszlám Európában. Aztán majd valaki kitalálja, hogy itt is Iszlám Állam lesz. Mehetünk kéz a kézben liberális barátainkkal a legközelebbi folyópartra. Még bronzcipőket sem kapunk posztumusz.
tevevanegypupu
2015. január 15. 23:12
Hihetetlen mit műveltek Irakban, Egyiptomban, Tunéziában, Libyában, Sziriában..és nem jött össze nekik, mert azzal nem számoltak, nem tudták, hogy ott egyetlen országban sem egységesek, számtalan törzs van, akik elsősorban egymással akarnak leszámolni és boldogan fogadják a hülye amerikaiak fegyvereit, amihez soha nem jutottak volna hozzá ilyen nagy számban és ingyen.A demokráciára egyébként tesznek, ők tökéletesen elégedettek saját kis ditaturáikkal, vallásukkal és ezer éves szokásaikkal. Soha de soha nem fogadnak el más vallású vezetést, pláne nem amerikaiakat..annyiban és addig engednek csak, míg megkapják a szükséges segítséget..
pitypang1125
2015. január 15. 22:08
Tetves jenkik! Megkeverték a szart akkor most rakjanak is rendet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!