A kultúrához való hozzáférés előmozdításáról értekeznek Európa szakminiszterei

2013. április 14. 14:14

Hétfőn kezdődik Moszkvában az Európa Tanács (ET) 10. Kulturális Miniszteri Konferenciája, ahol a miniszterek megvitatják, hogyan járul hozzá a kultúrában való részvétel a demokrácia előmozdításához – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma vasárnap az MTI-vel.

2013. április 14. 14:14

A közlemény szerint a kétnapos konferencián megvizsgálják azt is, milyen jó gyakorlatok és szakpolitikai innovációk vannak a területen. Magyarország delegációját Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vezeti. A konferencia fő témája a kormányzatok szerepe a kultúrához való hozzáférés előmozdításában, figyelembe véve a digitális kor nyújtotta lehetőségeket és a civil társadalommal történő együttműködést, továbbá a társadalmi igazságosság és szólásszabadság előmozdítását. A résztvevők emellett felmérik az ET perspektíváit más szervezetekkel való partnerségben.

A konferencia előkészítéséhez, valamint a kapcsolódó háttéranyagokhoz az ET felkérésére a budapesti Kelet-Közép-Európai Kulturális Obszervatórium Alapítvány is hozzájárult a tanácskozás témáira vonatkozó kérdőívek feldolgozásával. Az ET 1976-ban hívta életre a kultúráért felelős miniszterek konferenciáját, amelyet először Oslóban rendeztek meg. Magyarország 1989-ben csatlakozott az Európai Kulturális Egyezményhez. Az elmúlt évtizedekben egyetértés alakult ki Európában abban a tekintetben, hogy a konfliktusok megelőzésének és a konfliktusok utáni megbékélésnek modern, Európában elfogadott módszere a párbeszéd, valamint a tudáshoz való széles hozzáférés a fenntartható fejlődés jegyében – ismerteti az Emmi közleménye.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!