Románia üzente: elkötelezett a jogállamiság mellett

2012. augusztus 09. 15:10

Titus Corlatean román külügyminiszter megerősítette Romániának a jogállamiság melletti elkötelezettségét, és az alkotmánybíróság döntéseinek tiszteletben tartásáról biztosította a Velencei Bizottságot. Corlatean és Buquicchio emellett megállapodtak abban, hogy állandósítják a párbeszédet.

2012. augusztus 09. 15:10

Titus Corlatean román külügyminiszter megerősítette Romániának a jogállamiság melletti elkötelezettségét, és az alkotmánybíróság döntéseinek tiszteletben tartásáról biztosította a Velencei Bizottságot – derül ki a román külügyminisztérium csütörtöki közleményéből. A dokumentum szerint Corlatean telefonon beszélt Gianni Buquicchióval, a Velencei Bizottság elnökével, aki kedden közleményében azt állította, hogy a román alkotmánybíróságtól érkezett információk szerint a bukaresti taláros testületre továbbra is „nyomás” nehezedik.

A román alkotmánybíróságnak arról kell döntenie, hogy érvényes volt-e vagy sem a Traian Basescu leváltásáról szóló július 29-i népszavazás. Corlatean kifejtette, hogy a román kormány és Victor Ponta miniszterelnök változatlanul elkötelezett a jogállamiság alapvető szabályainak betartása, valamint az igazságszolgáltatás és az alkotmánybíróság függetlensége mellett. Corlatean és Buquicchio megállapodtak abban, hogy állandósítják a párbeszédet, majd aláhúzták annak szükségességét, hogy valamennyi romániai politikai erő tartsa tiszteletben az alkotmánybíróságnak a népszavazással kapcsolatosan meghozandó végleges döntését – olvasható a közleményben.

A Velencei Bizottság elnöke keddi közleményében kifejtette: számára „meglepő, sőt sokkoló”, hogy viszonylag rövid idő alatt már másodszor érkezik panasz egy európai uniós tagállam alkotmánybíróságától arra, hogy nyomást gyakorolnak a taláros testület tagjaira. Buquicchio legutóbb július elején fejezte ki aggodalmait emiatt, miután a román alkotmánybíróság levélben fordult panasszal a nemzetközi intézményhez.

A Basescu leváltásáról szóló népszavazáson 46,23 százalék volt a részvétel, ami elmaradt az érvényességhez szükséges 50 százalék plusz egy fős többségtől. Ennek ellenére a taláros testület még nem döntött a referendum érvénytelenségéről, kiegészítő információkat kért a kormánytól a választói névjegyzékben szereplő állampolgárok számáról.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bogo
2012. augusztus 09. 20:55
Jól és gondosan leplezik! Adják vissza Erdélyországot - akkor elhiszem! Trianon ugyanis az alapvetö emberi jogokat sérti! Tehát jogellenes!
drkovax
2012. augusztus 09. 19:14
Pont olyan elkötelezett, mint a nemzetiségek közösségi autonómiája mellett ... :-(
Királyvizet Károlyira
2012. augusztus 09. 16:32
szavak, szavak. kisantant szarva szart se ér!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!