Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Debreczenit és Mandinert idéz a Washington Post

2012. január 16. 10:32

Az amerikai lap közölte a The Associated Press cikkét, amelyben Debreczeni József kifejtette: „Orbán nagy veszélyt jelent a demokráciára. Meggyőződésem, hogy romlásba dönti az országot”. Balogh Ákos Gergelyt is idézték, aki szerint a Fidesznek korlátoznia kellene magát, nem pedig kihasználnia minden egyes lehetőséget.

2012. január 16. 10:32

A Washington Post pénteken közölte az Associated Press profilját Orbán Viktorról. A cikk címe szerint az egykori demokráciapárti hős ma a demokráciát veszélyezteti. „Fizetett diákoknak, hogy tapsoljanak és éljenezzenek a beszédei alatt. Olyan törvényeket támogatott, amelyek kritikus újságírókat hallgattatott el. Egy olyan alkotmányt vert át a parlamenten, melynek célja, hogy Magyarországot konzervatív keresztény értékek mentén átformálja” - indít a cikk. Diákkorában Orbán egy élesen bíráló elemzést írt a kommunisták piszkos trükkjeiről, ma viszont sokan őt vádolják hasonló ügyeskedéssel – emlékeztet a cikk. „Orbán nagy veszélyt jelent a demokráciára. Meggyőződésem, hogy romlásba dönti az országot” – idézik Debreczeni Józsefet. A cikk írója ezután visszatér arra, hogy Orbán „törvények százait” és egy új alkotmányt hozott létre azért, hogy egy konzervatív keresztény országot hozzon létre.

A cikk idézi az alkotmány azon kitételét, mely szerint „elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét” és hozzáteszi, hogy az alaptörvény a házasságot egy nő és egy férfi életközösségének definiálja, és hogy az alkotmány szerint a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg. Mindez egyes liberális magyarok félelmei szerint korlátozásokhoz vezethet az abortusz és az egyneműek élettársi kapcsolatának a tekintetében. Ma mindkettő legális Magyarországon. „Független sajtóértesülések” szerint Orbán tavaly március 15-én fiataloknak 2000 forintot fizetett, hogy az ünnepségen tapsoljanak. Külföldi tudósítókkal történt találkozásán Orbán néhány napja kifejtette, hogy sok magyarhoz hasonlóan már régóta várt arra, hogy végre teljes legyen a rendszerváltozás.

„Amit 1989-ben akartunk, eddig nem tehettük meg” – mondta Orbán, akit a cikk szerint már Fidesz-támogatók is kritizálnak: „Régen minden túl lassan változott, most viszont túl gyorsan” – idézik Balogh Ákos Gergelyt a Mandinertől, aki szerint a Fidesznek korlátoznia kellene magát, nem pedig kihasználnia minden egyes lehetőséget. Orbán mindennemű kritikát Magyarország elleni támadásnak fog fel, és többször kijelentette, hogy nem hagyja, hogy a magyaroknak diktáljanak. A cikk idézi Adam Michniket, a Gazeta Wyborcza szerkesztőjét, aki Orbánt régóta ismeri, de szerinte „régebben teljesen más volt.” Michnik párhuzamot vont Orbán és Jaroslaw Kaczynski populista és autoriter ténykedése között – olvasható a Médianéző összeállításában.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claypool
2012. január 16. 21:37
Tessék mandiner,megéltük, hogy "bezzegmédium" lett belőletek az ultralib baloldali amcsi sajtóban. Sírjunk,vagy nevessünk!?
betyár
2012. január 16. 21:27
kedves szerkesztőség, b@sszátok meg. ez aztán a megtiszteltetés a mandarin számára: két alapító is - ablonczy benjamin és turul is - hivatkozásul szolgál az orbán-kormány diktátor voltának nyomatékosítása mellett. fasza. nagy ívú volt a pályátok tíz év alatt:(
gary_cooper
2012. január 16. 20:03
Heiliger Strohsack! Debreczenit idézi a Washington Post! Ez már valami! Biztos nagy a baj, mondaná Kálmán Olga is, ha már a Washington Post is ilyeneket ír! Nem tudom, hogy nevessek-e vagy sírjak...
HSL
2012. január 16. 19:43
BAG nyilvánvalóan a dzsújork-telaviv tengely házat áruló ügynöke, megáltalkodott narancsfacsaró antiszittya (ugye mondtam, hogy olvassák a blogot a követségi sajtkészítő brigádok...) BAG kiesett egy kőrre a NER-ből, maholnap ajánlatot kap az imrikánus népszavától, amit leleplez a Heti Válasz különszáma dezertőrök mindenütt vazeeeee
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!