Konszenzus a nyelvtörvénnyel szemben

2010. február 11. 11:35

A kormány 50 millió forintos pénzalapot hozott létre a szlovák nyelvtörvény miatt megbírságolt magyarok kárpótlására. Az ügyben Bajnai Gordon és Orbán Viktor között teljes az egyetértés.

2010. február 11. 11:35
A kormány által a magyar nyelvhasználat miatt diszkriminált határon túliak kárpótlási alapot a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala kezeli, amelynek ügyvivője Petőcz Kálmán. A kormány intézkedésével az ellenzék is teljes mértékben egyetért, közösen állnak ki az ügy érdekében.

Petőcz elmondta: a pénzalap létrehozását nem tartja Szlovákia belügyeibe történő beavatkozásnak, és felhívta a figyelmet arra, hogy a két ország alapszerződésének értelmében a két állam segítheti határon túli kisebbségeinek identitásmegőrzését. Beszélt arról is, hogy a szlovákiai magyarok gyakran nincsenek tisztában jogaikkal, a törvény tartalmával, ezért gyakran ott sem beszélnek magyarul, ahol még ma is joguk lenne rá.

Szó esett a törvény szankciókról szóló részének eltörléséről is, melyet a határon túli politikus lényegi célnak tart. Szlovákia  volt ENSZ-nagyköveteként úgy gondolja, a nemzetközi szervezetek foglalkoznak az üggyel, és szeretnék, ha az új nyelvtörvény kidolgozása az Európa Tanács ajánlása alapján történne. Hozzátette, erre a szlovákiai választásokig nem lát reális esélyt.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ÁrPi
2010. február 11. 13:41
Ha ugyebár Támogatom a szlovák nyelvtörvény megsértése miatt pénzbírságra ítélt szlovákiai magyarokat, akkor egyúttal a szlovák államkasszát is támogatom, de azért Sebaj. Tulajdonképpen nem baj ha az esetleges pénzbüntetés miatt az anyanyelvüket (gyáván) nem használókat ez az alap felbátorítja kicsit rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!