Brit hírszerzés: óriási nyomás az ukrán védőkön Bahmutnál

2023. március 04. 13:18

Záródik az orosz olló a donbaszi város körül, az ukrán védők egyre nehezebb helyzetben vannak a brit katonai hírszerzés szerint, ugyanakkor Bahmut ukrán polgármester-helyettese szerint az ukrán csapatok tartják magukat az ostromlott településen.

2023. március 04. 13:18
null

***

A brit védelmi minisztérium Twitter-üzenetben tudatta, hogy katonai hírszerzési információjuk szerint Bahmut egyre nagyobb orosz nyomás alatt áll, a város több negyedében utcai harcok zajlanak, az északi negyedekbe mélyebben behatoltak az orosz reguláris egységek és a Wagner csoport fegyveresei, így Bahmut védelme már három irányból „sérülékennyé” vált.

A brit katonai hírszerzés szerint további probléma, hogy az elmúlt 36 órában két fontos hidat is felrobbantottak, így az ukrán védők utánpótlása nagyon problémássá vált.

Az amerikai Institute for the Study of War értesülései szerint a hidakat az ukrán hadsereg robbantotta fel, ami

annak a jele lehet, hogy tervezett visszavonulásra készülnek,

és a hátrahúzódás utáni helyzetre készülve próbálják előre elvágni az utánuk nyomuló orosz csapatok előtt a lehetséges útvonalakat.

A kelet-ukrajnai város ukrán polgármester-helyettese szombaton megerősítette, hogy véres utcai harcok zajlanak a városban, de elmondta: az oroszok nem vették be Bahmutot. Olekszandr Marcsenko a BBC-nek nyilatkozva közölte: még négyezer lakos tartózkodik a hónapok óta ostromolt, és így mára teljesen szétlőtt városban. A városvezető szerint az utolsó centiméterig harcolni fognak az ukrán földekért, mert a tapasztalatok alapján a már egyszer elvesztett területeket nagyon nehéz visszafoglalni.

Bahmut stratégiai célponttá vált, az oroszok hónapok óta nem tudják elfoglalni

az egykor 75 ezer lakosú várost és környékét, pedig fő céljuk, a Donbasz területének elfoglalásához, a terület nyugati határainak eléréséhez először itt kell megvetniük a lábukat. Szakértők szerint azonban az orosz hadsereg aránytalanul nagy vér- és anyagi áldozatot volt kénytelen meghozni itt, miközben nyugat felé nyomulva egy újabb ukrán védelmi lépcsőbe fognak ütközni Szlovjanszk és Kramatorszk vonalában.

Az orosz hadsereg a donbaszi frontra koncentrál, de Bahmutnál állóháború alakult ki, így az hadvezetés hónapok óta nem tudott felmutatni konkrét eredményt, a Kreml türelme fogyóban.

Nagy a nyomás Putyin elnökön, hogy a „különleges katonai művelet” helyett hirdessen háborút,

vezessen be hadiállapotot. Ennek előjele lehet – ahogy lapunk megírta –, hogy pénteken aláírta azt a rendeletet, amely új szabályokat ír elő a védelmi szerződéseket nem teljesítő vállalatok ellenőrzésének szigorítására.

--

--

Nyitókép: Ukrán katona néz ki járőrözés közben egy páncélozott harcjármű ablakán Bahmutban március 3-án  –  forrás: Anatolii Stepanov / AFP

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
roughneck
2023. március 04. 22:51
"...augusztus ota..." Idejuk mint a tenger! A II. Vh. 6 evig tartott...
FreeEurope
2023. március 04. 20:09
Meg a nem ukránokon is.
diodoro
2023. március 04. 15:40
Tavaszi ukrán ellentámadásra félretett egységeket bedarálta Bahmut Orosz meg nem siet ha elé tolják a friss húst folyamatosan.
mokány
2023. március 04. 15:31
Tony Bliar ellenjegyzésével ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!