Már a YouTube-ot sem kíméli az észak-koreai propaganda

2023. február 07. 12:57

Új típusú youtube-propagandával, civilnek látszó állami influenszerek YouTube-videóival próbálja nemzetközi országimázsát javítani Észak-Korea. A videók által tükrözött hétköznapi élet szép, de ez a virtuális valóság a kommunista diktatúra valós állapotaival köszönőviszonyban sincs.

2023. február 07. 12:57
null

2022-ben több aranyos, kedves észak-koreai influenszer jelent meg a világhálón, akik hibátlan angolsággal mutatják be életüket, demonstrálva azt, hogy minden nyugati előítélet ellenére Észak-Korea egy élhető ország.

Mit látunk az említett észak-koreai youtuberek videóin?

Egyikük, a 11 éves Song A egyik videóbejelentkezésében

egy hibátlan, nyugati stílusú gyerekszobai háttér előtt elmondja: Harry Potter a kedvenc regénye;

egy másik videóban pedig bemutatja, hogyan telt első napja a suliban az iskolakezdéskor.

Egy másik bájos youtuber, YuMi egyik felvételén egy hűtőből kivesz egy jégkrémet, kibontja, majd kedvesen közli, hogy ez bizony nagyon finom. Más videóin YuMi ellátogat egy vidámparkba, majd egy egy mozivetítésre, egy másikban horgászik egy gyönyörű környezetben fekvő tavon, míg egy harmadikban egy nagyon jól felszerelt konditeremben tornászik. YuMi fél éve indított YouTube-csatornájának 20 ezer feliratkozója van, jégkrémes videóját eddig több, mint 40 ezren tekintették meg – hívja fel a figyelmet a CNN elemzése.  

Song A bemutatkozó videója 2022. áprilisából – „Phenjan gyönyörű és nagyszerű város."

Mi a való világ?

A videókon megjelenített valóság azonban

nagyon távol van az észak-koreai hétköznapok igazi valóságától,

több millió, a megélhetési küszöb alatt élő észak-koreai valódi tapasztalatától.

Észak-Korea négy évtizede elszigetelte magát a világtól, a véleménynyilvánítás szabadsága, a mozgás, az információkhoz való hozzájutás szabadsága nem létezik – a másként gondolkodók könnyen munkatáborokban végezhetik, de rendszerellenes tiltakozások nem történnek a drasztikus állami büntetési rendszer miatt.

Kiknek engedélyezett az internethasználat Észak-Koreában?

Észak-Koreában az internet korlátozott, az állami filterekkel működtetett, leginkább csak intranetnek nevezhető világháló is csupán a kommunista állam megbízható elitje számára elérhető, a külföldi tartalmak – a nyelvi, kulturális rokonság miatt a rezsimre különösen veszélyes dél-koreai hatás, a K-pop vagy bármilyen kulturális platform termékei – szinte teljes mértékben elérhetetlenek, ahogy a külföldi filmeket sem játszanak a mozik, és ilyen könyvek sem szerezhetőek be a könyvesboltokban.

Vidámpark ugyan van, de a propagandával ellentétben leginkább csak hétvégén nyitják ki az áramhiány miatt, ahogy a lakosságnak is csupán 26 százaléka rendelkezik megbízható áramellátással.

Kik férhetnek hozzá luxuscikkekhez és – szolgáltatásokhoz? 

A pártelit és a pártfunkcionáriusok családtagjai azonban valóban más életszínvonalon élnek,

az ő világuk nincs annyira távol a propaganda-anyagokban bemutatott élettől: ők hozzájutnak nyugati termékekhez, élelmiszerekhez, van okostelefonjuk, lakásaikban van légkondi, és így tovább. Az ő életüket videófelvételeken átlagos észak-koreai életszínvonalnak bemutatni azonban durva csúsztatás.

YuMi tavaly szeptemberi videója, amelyben a phenjani vidámparkot mutatja be – „A kikapcsolódás a pihenés aktív formája.”

Mi a célja Észak-Koreának a propaganda-videókkal? 

Az észak-koreai propagandát figyelemmel követő dél-koreai elemzők szerint az influenszerek együttes, összehangolt megjelenése nem véletlen, egy megtervezett állami kampány része, amelynek

célja Észak-Korea megkopott, rendkívül negatív nemzetközi imázsának javítása lehet.

A videók szövegezéseinek mesterkéltsége, didaktikussága szintén egy központi kézi vezérlést feltételez.

Dél-koreai elemzők szerint ennek van egy politikai és egy gazdasági oka: az előző az, hogy az észak-koreai vezetőt, Kim Dzsongunt és rendszerének működtetőit nárcisztikusan érdekli, hogy milyen képe van a külvilágnak róluk, a másik pedig az, hogy a covid-járvány enyhülése után minden jel szerint Észak-Korea nyitni szeretne, gazdasági hasznot vár a turizmus fellendítésétől, ehhez azonban bizonygatnia kell a külföldiek számára, hogy érdemes és biztonságos ellátogatni hozzájuk.

YouTube és Weibo – mindenhova eljutni

Ez az új típusú állami propaganda, az internet különböző platformjainak használata

nem új jelenség, az észak-koreai rezsim ezt már egy évtizede próbálgatja.

A kínai Weibo közösségi felületen gyakorlatilag korlátlanul ott vannak, a YouTube-on azonban nehezen tudtak meggyökerezni: a közösségi oldal több csatornájukat letiltotta a nyílt állami propaganda terjesztése, vagyis a közösségi elvek megsértése miatt.

A tavaly indított kampány azonban már „emberarcú”, okosabb megközelítésű, hiszen a pozitív üzenetek megjelenítése nehezen bizonyíthatóak durva manipulációnak, a videók szövegezései, tartalmai, üzenetei patikamérleggel vannak kimérve, hogy semmilyen elvet ne sértsenek, elkerüljék a szigorú moderátorok figyelmét, és így ott maradhassanak az éterben.  

Érdekes módon ezek

a videók azonban olyan ablakok, amelyeken keresztül nemcsak kifele lehet látni, hanem befele is:

az észak-koreai kommunista állam ezekkel képet közvetít magáról, amelyek mesterségességük, valótlanságuk ellenére is, akár annak ellenére különös bepillantást engednek a nyugatiaknak ebbe a zárt világba.

 

Nyitókép: Vörös lobogós performanszt adnak elő a Koreai Szocialista Női Unió tagjai Phenjan belvárosban 2021. június 19-én  –  forrás: KIM Won Jin / AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
74bro
2023. február 07. 17:56
https://www.youtube.com/watch?v=afqaRpYPkFw&t=542s Ez érdekesebb. A kiscsaj Amerikában él, ha szponzorált anti-propagandát nyom, finoman csinálja, nem rajzol szükségtelenül csúnya képet Észak-Koreáról. Néha elég a valóság.
eljolesz
2023. február 07. 17:49
Hm... ennek a cikknek is propaganda bűze van :))
panyigai péter
2023. február 07. 16:15
Hát már a YouTube sem szent?
Öreg
2023. február 07. 14:39
Mennyi futóbolond jött ide! Örüljenek! Fletónak nem kellenek bábok, ö maga nyomja a hazug szöveget! Már az új kuláklistákat is meghirdette!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!