Demkó: Az már biztosnak tűnik, hogy Ukrajna meg fogja őrizni az államiságát

2023. február 24. 06:16

A lassú felőrlés folytatása várható Ukrajnában az elemző szerint.

2023. február 24. 06:16
null

Demkó Attila, a Matthias Corvinus Collegium, MCC Geopolitikai Műhely vezetője arról beszélt a Vasárnapnak, hogy az elmúlt egy év mérlegeként Ukrajna mindenképpen elégedett lehet azzal, hogy a háború elején sikeresen verte vissza a kezdeti orosz támadást Kijev közelében.

Mint az elemző részletezte: a fővárost nem sikerült elfoglalni, az oroszok pedig jelentős veszteségeket szenvedtek. Később Herszon és Harkiv visszafoglalása ugyancsak ukrán sikernek könyvelhető el. Mindegyikhez – az ukrán vér mellett – kellett a nyugati hírszerzési és katonai segítségnyújtás is. De a háborút teljesen nem eldöntő események ezek a győzelmek – véli Demkó.

A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta: a háború végétől függetlenül szinte teljesen bizonyos, hogy az ukrán államiság fenn fog maradni. „Azaz bármilyen forgatókönyv valósul is meg, Ukrajna független állam marad,

hiszen az oroszok a háború elején igyekeztek az ukrán kormányt úgymond »nácitlanítani«, valójában orosz-hű politikusokra lecserélni”.

Oroszországnak jóval kevesebb örülnivalója van

Az oroszokról szólva elmondta: „Ha megnézzük a háború előtt kitűzött orosz célokat, akkor látható, hogy abból nem sokat tudtak elérni. Nem sikerült demilitarizálni Ukrajnát, báb-kormányt alakítani, a Donbasz bevétele is elmaradt. Ráadásul az orosz hadsereg az elmúlt évben komoly mértékű veszteségeket szenvedett el annak ellenére is, hogy magánál jóval kisebb és gyengébb országot támadott meg. Mindezek a jelenlegi helyzetet mutatják,

Amit sikernek lehet elkönyvelniük, mondja, az az lehetett, hogy nagyon gyorsan elfoglalták a Krími-csatornát, ezzel pedig a Krím vízellátása a szárazföldön újraindult, illetve létrejött a szárazföldi kapcsolat a félszigethez. Orosz sikernek értékelhető, hogy Luhanszk megyét többé-kevésbé az ellenőrzésük alatt tartják.

Az első világháborúhoz kezd hasonlítani

Demkó a bekerítés lehetőségéről elmondta, hogy az ukrán hadsereg sok támogatást kap nyugattól, de azt tudni kell, hogy a katlanok létrehozása alapvetően az erősebb fél „játéka”. Az tudja azokat létrehozni, aki nem csak be tudja zárni a zsák száját, hanem úgy is tudja tartani. „Ehhez pedig erő kell. Ukrajna élőereje véges, mivel Oroszország lakossága négyszer nagyobb, jóval több embert is tud mozgósítani a frontra. Nagy áttörés, döntő momentum egyelőre nem várható a csatatéren. Így a háborút egyre inkább az első világháborúhoz lehet hasonlítani, ahol

Azaz a háború második évében is a lassú felőrlés folytatására van nagyobb esély” – fogalmazott a szakértő.

***

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JoePAPUS
2023. február 24. 11:23
Normális ember....Demkót......komolyan nem veszi............
MrStokes
2023. február 24. 11:02
A 20 milliós Ukrajna , eladta földjeinek 40%-át a demnsnek, 30% kinai bérletben . Nehézipara, nyersanyagbányászata az oroszok területén van Luhanszkban, Dombaszban, a maradék ukrán lakosság maximum zsellérként dolgozhat a Biden család földjein a saját hazájában.
Dezsőke
2023. február 24. 10:02
Békét a világnak!
Autoriter
2023. február 24. 09:04
Ez a Demkó is hozza az angol hirszerzők szinvonalát. Ez is csak egy szagértő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!