Litvánia átengedi a szankciós listán szereplő árukat Kalinyingrádba

2022. július 13. 22:20

Litvánia be fogja tartani az Európai Bizottság iránymutatását és át fogja engedni területén az uniós szankciós listára került árukat Kalinyingrádba, amennyiben nem katonai célt szolgálnak – közölte szerdán a vilniusi külügyminisztérium.

2022. július 13. 22:20
null

A Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávéba nagyrészt Litvánia területén keresztül jutnak el Oroszországból az áruk Fehéroroszországon keresztül közúton és vasúton. A teherforgalom azonban megszakadt miután a litván vezetés életbe léptette június 17-én a vonatkozó uniós szankciókat.

Az EB szerdai iránymutatása megerősítette, hogy a szankciókkal sújtott áruk orosz közúti tranzitja az uniós intézkedések értelmében nem megengedett, a vasúti közlekedésre vonatkozóan ugyanakkor nincs ilyen tilalom. A tagállamoknak viszont ellenőrizniük kell, hogy a szállított áruk mennyisége az elmúlt 3 év átlagán belül marad-e azért, hogy megbizonyosodjanak, hogy a szállítás valóban az alapvető áruk iránti tényleges keresletet tükrözi a rendeltetési helyen, illetve azért, hogy az esetlegesen szokatlan szállítások nem a szankciók kijátszásra irányulnak-e.

A szankcionált katonai, valamint a kettős felhasználású, azaz katonai és polgári célra is használható termékek és technológiák tranzitja minden esetben és teljes mértékben tilos, a szállítási módtól függetlenül”

– szögezték le.

(MTI)

Kiemelt kép: Mikhail Golenkov/AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. július 14. 13:26
Vegre rajuk parancsolt az USa es az EU idiota vezetoi
csulak
2022. július 14. 13:09
Vegre megjott a jozanabbik eszuk
luisbathhelena
2022. július 14. 10:56
Az amcsik Litvániara gyakorolt nyomása az EUnak is sok volt
Rasdi
2022. július 14. 10:28
Fogalmi differenciák vannak. Bár manapság mindent szeretnek mindennel összemosni. A szankciók: A szankcionáló államok utasításai a maguk fennhatósága alatt álló jogi és magánszemélyek számára, hogy a szankcionált államból ne vegyenek árut/szolgáltatást. A litvániai tilalom pedig annak megakadályozása, hogy valamilyen korábbi államhatárokat meghatározó nemzetközi szerződés, amely garantálja, hogy az adott állam "teste" szerves kapcsolatot tartson az exklávéval, működjön. Egy sokoldalú, és az említettnél sokkal szélesebb tartalmú szerződésnek egyetlen állam részéről történő felrúgása. Az a felrúgott szerződés a SZU felbomlásával lezárult időszak végét lezáró helyzet. Az, amelyik létrehozta a független Litvániát, Ukrajnát..... Azaz Litvánia evvel a tilalommal a saját létrejöttét meghatározó "szerződést" rúgta fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!