Együttérzőnek kell lennünk Magyarországgal! – Ben Ferguson amerikai jobboldali véleményvezér a Mandinernek

2022. június 08. 08:51

Ben Ferguson, az amerikai konzervatív rádiózás fenegyereke a baloldali médiatúlsúlyról, a Putyintól való eltávolodástól és a magyar helyzet megértéséről beszélt a Mandinernek a CPAC Hungaryn, melyet az Alapjogokért Központ szervezett meg idén az Amerikai Konzervatív Unióval együtt Magyarországon.

2022. június 08. 08:51
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Miért van az, hogy a baloldalnak sosem sikerült igazán átvennie a rádiózást Amerikában?

Mert meg kell védeniük azt, amiben hisznek, azoktól az emberektől, akik hívják és megkérdőjelezik a hiedelmeiket. Néhány évvel ezelőtt több millió dollárért próbáltak létrehozni egy liberális beszélgetős rádiót, „Air America” néven. És ez teljes kudarc és katasztrófa volt. Mert amikor a tévébe mennek, vagy amikor írnak, akkor propaganda formában működhetnek, mert nem igazán vitatkozik velük senki. Az egy egyoldalú történet: elmondják vagy leírják, amit akarnak, aztán továbblépnek a következő történetükhöz. De a rádió: ez egy nagy vita, ez egy nagy beszélgetés.

És az történt, hogy a liberális műsorvezetőknek napi három órában meg kellett védeniük, amit mondanak, és meg kellett védeniük azt, ami a propagandájuk,

de az egész szétesett a rádióban, amikor felhívták őket.

És az egész rendszer omladozott, reggel, délben, este minden műsor megbukott, és végül leállították. Nem tudtak pénzt keresni.

Arra gondoltam, hogy ez összefügghet azzal is, hogy sok amerikai, aki egész nap dolgozik, esetleg fizikai munkát végez, nem néz tévét, nem olvas lapot, de talán bekapcsolja a rádiót, ami így a háttérben tud menni. Talán abban is van különbség, hogy kik hallgatják az adást?

Igen, van demográfiai különbség. De ha általánosságban nézzük, akkor a rádió egy nagy túlélő. Ettől eltekintve szerintem tényleg az volt a kérdés, hogy mit mondanak, és hogy nem tudták ezt három-öt perc alatt megcsinálni, nem tudtak csak úgy egyoldalú beszélgetéseket folytatni vita nélkül. Ha valakinek napi három órás műsora van, amit én minden nap csinálok, akkor nagy vitákat kell folytatnia. Amikor kiadom a telefonszámomat, bárki, aki szakértő bármely témában, amelyről beszélek, felhívhat és kihívhat, és megbeszélem vele. De ahhoz, hogy ez megtörténjen,

tudnom kell, hogy miben hiszek,

miért hiszem el, és logikusan meg kell védenem, és tényekkel kell megvédenem. Ellenkező esetben az emberek arra jutnak, hogy a műsorvezetőnek nincs hitelessége!

Ez történt ezzel a baloldali műsorral?

Azt hiszem, alapvetően leleplezték őket a tudatlanságuk miatt a műsorban felmerülő kérdésekben. Sokszor mondom ezt: hajrá, hadd próbálja ki a baloldal! Joe Scarborough-nak volt egy rádióműsora, hatalmas volt, amikor elkezdték, de másfél év után teljesen összeomlott. Miért? Nem mintha nem lenne jó abban, amit az MSNBC-n csinál. De az MSNBC-n hasonló gondolkodású emberek lehetnek körülötte, kiabálhat a konzervatívokkal, és arról beszélhet, milyen ostoba, buta és tudatlan Donald Trump. Nincs ott senki, aki kihívja őt. És ez sokkal könnyebb, mint valódi vitát folytatni.

 

Az adásban: Ben Ferguson

 

Az Egyesült Államokban a média nem kiegyensúlyozott, többnyire baloldali és liberális. Hogyan alakult így?

A baloldal nagyon-nagyon okos volt. Korán rájöttek, hogy ha fel tudnak vásárolni olyan újságokat, mint a Washington Post, akkor rávehetik az embereket, hogy higgyenek bizonyos dolgokban.

A propagandájuk nem vitán alapul, hanem egyoldalú.

És minden nap olyan cikkeket adnak ki, amelyek támadják a jobboldalt, rossz színben tüntetik fel anélkül, hogy az egész történetről beszélnének. És néha elhatározzák, hogy bizonyos történeteket el fognak temetni. Ennek nagyszerű példája az, ami Hunter Biden történetével történt. Az ABC, az NBC, a CBS megtagadta a vitákat Hunter Bidenről és a laptopjáról, valamint sötét orosz és kínai üzleteiről. Azt mondták: „Csak a választások után fogunk erről beszélni. Nem vagyunk hajlandóak beszámolni róla”. Én meg azt mondom, ezen a ponton ők már nem újságírók, hanem kiválogatják a nyerteseket és a veszteseket, és már nem úgy mesélik el a történetet, hogy hagynák, hogy az emberek eldöntsék, mit gondolnak a hallott információkról.

De van még egy nagy problémánk: a big tech elhallgattatja az embereket és letiltja a történeteket, így még csak linkelni sem lehet, vagy kitenni őket. Vagy még ha meg is teszed, jönnek az algoritmusok a szóhasználat alapján, és olyan zugba száműzik a posztot, ahol még a saját követőidet sem éri el, még kevésbé másokat, akik esetleg keresik ezt az információt. Tehát Amerikában jelenleg talán ez a legnagyobb problémánk a gazdaságunkon és az infláción kívül, és ennek nagy része Joe Biden miatt történt.

Mit tesz ezzel a jobboldal?

A következő választások a big techről fognak szólni az Egyesült Államokban. Vannak, akik azt mondják, hogy Elon Mask valójában nem fogja megvásárolni a Twittert, de szerintem ez meg fog történni. Szerintem csak bemutatja, milyen hamisak ők a hamis követőikkel. Nemrég volt egy elemzés, miszerint a Joe Bident követő emberek 50%-a robot, vagyis nem is igazi emberek. Gondolom Musk ezt mondja most: „miért fizessek ennyi pénzt ezekért a felhasználókért, amikor egy csomó nem is igazi?”

Szerintem épp leleplezi a Twittert, hogy milyen is a cég.

Az alku valószínűleg meg fog történni, de szerintem most ez a módja annak, hogy megmutassa, hogy túlságosan aggódunk a kék pipák miatt, ami azt jelenti, hogy „Ön hiteles”. Amit értékelünk a társadalomban, az az, hogy „ellenőrzött profil vagy”? „Hitelesítettek”?

De ha megengedik, hogy megerősített robotprofilok serege kövesse a nagy neveket, az egy igazán nagy botrány! Azt hiszem, Elon Musk valószínűleg sok mindent fel fog fedni. Meg fogja mutatni, hogyan is működik a cég valójában. És ez egy megdöbbentő történet lesz, amit senki sem tagadhat majd le.

Mi a helyzet a podcastokkal?

Rádiós vagyok. Tíz éve azt mondták nekem, hogy csinálnom kell egy podcastot, és azt mondtam: miért akarnám elvenni a hallgatókat a rádiótól, amit húsz éve csinálok? De tévedtem.

A podcast átveszi a rádió uralmát.

Jelenleg mindkettőt csinálom. Minden nap csinálok egy eredeti podcastot, és csak aztán csinálok egy rádióműsort. De a telefon megváltoztatta a világot. Az emberek azt akarják, hogy akkor kapják meg a kívánt tartalmat, amikor az a legkényelmesebb számukra. Úgy gondolom, hogy a podcast most hatalmas esély a konzervatívok számára, azoknak, akik szeretnék, hogy a világ minden táján hallják a hangjukat. És úgy gondolom, hogy ez megváltoztatja egy életre azt, ahogyan tartalmat hallgatunk.

Mi a véleménye Orbán politikájáról?

Amerikában hajlamosak vagyunk a világon mindent úgy értelmezni, hogy „miért nem azt csinálják, amit mi”? De az Egyesült Államokban egészen más gondok vannak, mint Magyarországon. Nekünk van tengerünk, az első számú dolog. Másodszor, mi energiafüggetlenek vagyunk, tudunk olajat és földgázt termelni, és nem függünk a világpiacoktól. Ha valaki megpróbálna megszorongatni, akkor van alternatívánk. Azt gondolom, ha most Magyarországot nézzük, akkor a világ más országai számára fontos lesz, hogy segítsenek abban, hogy Magyarországon ne tudjon befolyást gyakorolni Oroszország. Mert amíg van befolyása, a magyar vezetők nehéz helyzetben vannak, mert nyilván égve kell tartani a lámpákat és melegen kell tartani a fűtést. Vannak bizonyos alapvető javak, szükségleti cikkek, kórházak, iskolai oktatás és dolgok, amelyeknek működniük kell. És amikor valaki olyantól függ, mint Vlagyimir Putyin, és az ő szabálytalan viselkedésétől, ez nagyon kemény dió. De a befolyását nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni. Évekbe fog telni ennek megvalósítása, de most dolgozni kell rajta.

Remélhetőleg, ha hazamegyek, el tudom majd magyarázni az embereknek, hogy Magyarországon más a szituáció, más a geopolitikai helyzet. Magyarország nem rendelkezik tengerparttal, és nincs lehetőségük olajfúrásra, mint nekünk.

És ezt meg kell értenünk, együtt kell éreznünk,

majd meg kell próbálnunk segíteni Magyarországnak abban, hogy a lehető leggyorsabban elmozduljon más alternatívák felé. 

 

Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2022. június 08. 17:13
Az igazság az, hogy teszünk bárki véleményére! A hazánk a mi hazánk, az életünk a mi életünk és a miniszterelnökünk pedig a mi miniszterelnökünk, akit támogatunk (amit az 5x-ös választásból is kideríthettek).
Robi54
2022. június 08. 14:57
Ja ,most Amerika seggébe kellene bújnunk.
nakatomi
2022. június 08. 10:03
Úgy tűnik még egy ilyen szimpatikus amerikai konzervatív számára is, aki bírálja a jelenlegi balos kormányzatot, az egy alapvetés, hogy a külpolitikában "mi vagyunk a jó fiúk" és az oroszok a rosszak. Az fel sem vetődik, hogy lehet az oroszokkal kereskedni is. Magyarország kötelessége pedig az, hogy találja meg a módját mielőbb, hogyan vásárolhatna drága amerikai gázt, vagy norvég-, esetleg szaudi olajat az olcsó orosz energiahordozók helyett.
roughneck
2022. június 08. 09:41
Amerikai konzervativ eros libsi beutessel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!