Német alkancellár: Magyarország nélkül is lehet olajembargó

2022. május 23. 11:04

Robert Habcek szerint már eddig is igen hatékonyak az Ukrajna ellen indított háború miatt Oroszországra kivetett szankciók.

2022. május 23. 11:04
null

Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra – mondta Robert Habcek német alkancellár, gazdasági miniszter egy hétfői interjúban.

A Zöldek politikusa a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy csalódott az orosz olajembargó ügyének elhúzódása miatt. Rámutatott hogy a tárgyalásokat, egyeztetéseket az Európai Bizottság vezeti. Hozzátette:

Arról is szólt, hogy már eddig is igen hatékonyak az Ukrajna ellen indított háború miatt Oroszországra kivetett szankciók.

Az orosz központi bank elnökének kijelentései alapján tudható, hogy „az ország csődben van”, és legfeljebb azon a fejlettségi szinten képes tovább működni, amelyen 1980-ban állt – mondta a német alkancellár.

(Fotó: A TotalEnergies Leuna olajfinomító a németországi Spergau közelében 2022. április 25-én. Karen Pittel, a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének szakértője szerint megoldhatónak tűnik az orosz kőolaj kiváltása más beszerzési forrásokból. Azonban a szén és az olaj behozatalának együttes megtiltása, miközben nem biztosítható az orosz gázszállítások folyamatossága, komoly gondot okozhatna.MTI/EPA/Filip Singer)

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hannah184
2022. május 23. 20:39
Hát ha Magyarország ezt az olaj és gáz embargót megússza, akkor le a kalappal a kormány előtt
sorivo4
2022. május 23. 17:57
De nem Magyarországon. Így kellett volna kezdeni. Aki embargózni akar, az embargózzon. Aki meg nem akar, azt hagyják ki belőle. Egységes Európa nincs, hanem 27 ország van, aki mást akar és más jó neki, mint a másiknak. És ezt csakis maga döntheti el, nem egy bizottság helyette.
niof78
2022. május 23. 15:01
Helyes! Nyugodtan kihagyhattok minket a jóemberkedő faszságaitokból. Csak a tartozást azért ne felejtsétek el törleszteni, ha már itt tartunk. Egyébként meg elmehettek a büdös p.csába.
KovG_1
2022. május 23. 14:43
Tudja valaki, hogy van-e arra konkrét törvényi szabályozás, hogy az EU-nak döntési jogköre lenne afelett, hogy melyik tagország honnan vesz kőolajat - földgázt, vagy bármit. Tehát: felmerült, hogy az EU Magyarország nélkül szavazza meg az orosz olajembargót. Ha Magyarország ezt nem szavazza meg, akkor ez azt jelenti, hogy mi továbbra is vásárolhatunk orosz kőolajat, vagy törvényt sértve az EU átnyúl a fejünk felett, és az egész EU területére megtiltja az importot - és az ukránokkal lezáratják felénk a kőolaj vezetéket, vagy nem záratják le, de ha különutas módon mégis veszünk, akkor azt szankcionálják. Szóval, van-e jogi lehetőségük az import tiltására, és hogy tudják fizikailag megakadályozni, hogy ne jussunk hozzá az orosz olajhoz. Előre is köszönöm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!