Fake news, hogy Magyarországot Oroszország barátai közé sorolta volna a Pravda

2022. március 06. 22:29

Futótűzként terjedt az álhír a hazai baloldali médiumoknál, hogy Magyarországot azon országok közé sorolta az orosz pártlap, amelyek mellettük maradtak az offenzíva után is.

2022. március 06. 22:29
null

Szinte a teljes hazai baloldali sajtó megírta, – a 444-től a HVG-n keresztül a Magyar Narancstól a Magyar Hangig – hogy „Oroszország barátai közé sorolta Magyarországot a Pravda”. Az orosz pártlap cikke arról szól, hogy hamis az a kép miszerint az egész világ Oroszország ellen van az invázió miatt, sőt szerintük Washington és Brüsszel „fullasztó szankcióival” kisebbségben van, és Magyarország sem tartozik ebbe a körbe.  A HVG például cikkében ezt írja:

„Az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval »nem lépést tartó« országok közé sorolták még a »keleti NATO-ként« is emlegetett KBSZSZ-tagállamokat, Argentínát, Mexikót, Törökországot, Azerbajdzsánt, Grúziát és Moldovát, amelyek nem csatlakoztak a szankciókhoz (bár Moldova pár napja hivatalosan a felvételét kérte az EU-ba). Itt említik Magyarországot, továbbá »szinte egész« Latin-Amerikát, Egyiptomot, az Egyesült Arab Emírségeket és Szíriát.”

Az igazság ezzel szemben az, hogy a cikk Magyarországra vonatkozó része pontosan, szó szerint lefordítva így szól: „Magyarország, bár formálisan nem utasítja el a korlátozások bevezetését, kategorikusan nem fogja felfegyverezni Kijevet.”

Az álhír cáfolatát bővebben itt olvashatja el.

Nyitókép: Facebook

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
48gondolkodó
2022. március 09. 12:53
tudtommal a Pravda Megszűnt 1991. augusztus 22.
Rácz Gabriella
2022. március 07. 12:07
Álhírgyártás felsőfokon...
Tobit
2022. március 07. 11:22
Ez még csak a kezdet. Ahogy közeledünk a választásokhoz a baloldali médiában egyre cifrább álhírek fognak megjelenni. Arra vagyok kíváncsi, mikor jelenik meg az, hogy Orbán készül megtámadni Amerikát, azeri segítséggel.
jánosbácsi
2022. március 07. 08:24
Az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval nem lépést tartó országok közé sorolták Magyarországot. Ennél nagyobb baráti gesztust el sem tudok képzelni magyar kormány részéről az oroszok irányába. A magyar kormány cserbenhagyta a szövetségeseit és az ellenség oldalára állt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!