Zsákutcába kerültek a cseh-lengyel tárgyalások a Turów bányáról

2021. október 05. 17:35

A lényegében már tető alá hozott szerződés érvényességének az időtartama miatt kerültek zsákutcába a cseh-lengyel tárgyalások a dél-lengyelországi Turów felszíni szénbánya ügyében – írja kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági napilap.

2021. október 05. 17:35
null

Varsó azt szeretné, hogy a szerződés csak két évig legyen érvényben, míg Prága elképzelései szerint a szerződésnek a szénbánya bezárása után még öt évig érvényben kellene maradnia. A lengyel kormány a Turów bánya működését a közelmúltban 2044-ig hosszabbította meg – írja a tekintélyes újság arra hivatkozva, hogy birtokában van a szerződés cseh tervezete.    

A cseh-lengyel tárgyalások a múlt héten Prágában eredmény nélkül zárultak

Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes hétfőn a cseh sajtó szerint Varsóban azt nyilatkozta, hogy nem látja értelmét a tárgyalások folytatásának. Przydacz azt mondta: a cseh fél belpolitikai okok, lényegében a közelgő választások miatt nem akarja a megegyezést. A lengyel környezetvédelmi minisztérium szóvivője úgy fogalmazott, hogy nehéz lesz visszatérni a tárgyalóasztalhoz. A lengyelek szerint a tárgyalások megszakítása kedvezőtlen hatással lesz Varsó és Prága viszonyára.    

A csehek viszont a lengyel politikusok nyilatkozatait tartják „hazai használatra” szántaknak.      

Csehország olyan szerződést szeretne kötni, amely orvosolná a szénbánya működésének mai és jövőbeni negatív következményeit cseh területen – mutat rá a gazdasági és politikai napilap. A csehek elsősorban attól tartanak, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.    

A lengyelek segítséget ajánlottak a víztartalék pótlására

A prágai tárgyalásokon a cseh sajtó szerint a lengyelek azt javasolták, hogy anyagi támogatást adnának az érintett cseh régió víztartalékainak a védelméhez. A csehek számára ez alapvetően elfogadható is lenne, ha Varsó a támogatást nem kötné két éves határidőhöz, holott a bánya üzemeltetése 2044-ig van engedélyezve.    

Richard Brabec cseh környezetvédelmi miniszter ismételten hangsúlyozta, hogy Prága meg akar egyezni, de a cseh érdekek védelméről semmiképpen sem fog lemondani. „A lengyeleket valószínűleg meglepte, hogy mi is éppen olyan határozottan képesek vagyunk érdekeink védelmére, mint mások” – mondta miniszter újságíróknak.    

A turówi szénbánya fedezi a lengyel áramtermelés 4 százalékát, csúcsidőben 7 százalékát – mutat rá Varsó, s ezért elutasította a szénbánya bezárását, amit az Európai Bíróság rendelt el májusban.   

A prágai kormány tavaly panaszolta be Lengyelországot az Európai Bizottságnál, amely az uniós bíróság elé vitte ügyet, mondván, hogy Lengyelország megsértette az uniós előírásokat. Az EU bírósága május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában. Ezt Varsó elutasítja.

(MTI)

Fotó: Michal Cizek / AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vajda
2021. október 06. 04:08
V4?
Armageddon
2021. október 05. 19:50
Rogyadozik a V4? A tótok meg somolyognak:))
pitypang1125
2021. október 05. 18:48
Igaza van a Lengyeleknek. Apropó, hogy is van ez a Nagymarosi vízlépcső ügy?
bölcsbagoly
2021. október 05. 18:09
Ilyen a koaliciós kormányzat másik (negatív) oldala! A cseh zöldek meg komcsik ott szabotálják Babis kormányát ahol s ahogy csak tudják! Ez is egy görögdinnye kötekedés a lengyelekkel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!