Orbán és Kaczyński megbánhatja Trump támogatását

2020. november 02. 19:20

Vannak hasonlóságok Trump, illetve Orbán és Kaczyński rendszere között, de különbség is sok van.

2020. november 02. 19:20
R. Daniel Kelemen

„Euronews: Joe Biden azt mondta, Magyarország és Lengyelország Belarusszal együtt totalitárius rezsim. Ön szerint ez a mondat csak kampányelem volt, vagy valós fenyegetés a magyar és a lengyel vezetésnek?

Biden nagyon komolyan veszi azt, hogy helyre kell állítani az Egyesült Államok szerepét a demokrácia segítésében a világban. Trump felkarolta az autokrata vezetőket Putyintól, Dutertén és Bolsonarón át Orbánig. Bidennek azonban valami egész más van a fejében. Ő azt gondolja, az Egyesült Államoknak támogatnia kell a demokráciát világszerte. Ez pedig valódi bajt jelenthet Kaczynskinak és Orbánnak.

Euronews: Milyen bajról beszél?

Nagyon világos állásfoglalások lesznek Bidentől, ahogy már eddig is elmondta többször: az amerikai kormány ellenzi azt, hogy ezek a rezsimek az autokrácia irányába fordulnak. Azt, hogy mit tehet konkrétan, nos itt korlátozottak a lehetőségek. Az EU-nak például sokkal több eszköze van ebben, mint az Egyesült Államoknak.

De az Egyesült Államok is tehet dolgokat: az eddigieknél jobban támogathatja a szabad sajtót, támogathatják a civil szervezeteket és segíthetik azt, hogy ezekben az országokban a demokrácia alulról építse újjá magát.

 

Euronews: Mi lesz, ha Trump marad hatalmon?

Ebben az esetben nem lesz amerikai nyomásgyakorlás a jogállamiság és a demokrácia védelméért. Ha valahogy hivatalban marad Trump, akkor több támogatást nyújt majd a demokrácia leépítéséhez és egy nagyon gyors visszalépés jön majd itt, az Egyesült Államokban is.”

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2020. november 03. 16:47
Az lenne baj, ha olyan gerinctelen alakok lennének, akiknek az álláspontja az USA elnökétől függ! Ki fogjuk bírni, túl fogjuk élni Bident is, még ha közben Kamala lenne is belőle!
profalfoldy
2020. november 03. 15:58
Az amerikai demokrácia kiterjesztéséből nem sok jó származott. Lásd Szíria, Libanon,Libia stb. Mig Kdhafi és Szaddam volt, addig béke és nyugalom. Most meg 20 éve?
Feri70
2020. november 03. 13:06
"Biden nagyon komolyan veszi azt, hogy helyre kell állítani az Egyesült Államok szerepét a demokrácia segítésében a világban." Aha erről tudnának mesélni Irak, Afganisztán, Libia, Sziria, Ukrajna, hogy "megsegítették" ott a demokráciát.
Kristály
2020. november 03. 11:54
Ez a "faszi" úgy néz ki a dolog hogy már holnap nem tud egyedűl pisilni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!