Székely Nemzeti Tanács: A függetlenség joga megilleti a székelységet

2020. október 27. 09:00

A Székely Nemzeti Tanács a járványhelyzet ellenére sem mondott le a székelyföldi autonómiáról való megemlékezésről, így már hatodik alkalom igyekeztek felhívni a világ figyelmét az őshonos kisebbség helyzetére. A rendezvény hagyományosan őrtüzek gyújtásával teljesedik ki, ebben az évben azonban a járványügyi korlátozások új megoldásokat hoztak.

2020. október 27. 09:00
null
Biró Noémi

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére már hat éve emlékeznek meg az anyaországban és a határokon túl a székelyföldi önrendelkezésről. Budapesten a Hősök terén gyúltak ki a fények, és – ha korlátok és tilalmak közt – Erdély is ünnepelt.

Gazda Zoltán, az erdélyi rendezvények főszervezője, illetve a SZNT irodavezetője közölte, Csíkszéken úgy döntöttek a szervezők, hogy nem gyülekeznek egyik településen sem őrtüzek gyújtására és közös megemlékezésre a magas járványügyi kockázat miatt, annak ellenére, hogy az eddig években erről a területről volt a legmagasabb a csatlakozó települések száma. Háromszéken, Gyergyószéken, Udvarhelyszéken és Marosszéken azonban kis létszámmal ugyan, de összegyűltek az emberek magyarországi idő szerint délután fél ötkor, és lármafák gyújtásával emlékeztek meg a kisebbség autonómiatörekvéseiről. Sepsiszentgyörgyön, ahol járványügyi szempontból piros besorolás van érvényben, sikerült mégis egy viszonylag nagyobb megemlékezést tartani egy ökomenikus istentisztelet keretében, mivel az istentiszteleteket sem a templomban, sem szabadtéren nem korlátozzák.

Ne feledjük, az autonómiaküzdelem egyik látványos és egész Európát megmozdító eseménye idén indult el, ez a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók védelmében. Az október 25-i rendezvények egyik fontos célja volt így az is, hogy az aláírásgyűjtést még jobban népszerűsítsék. „A hátszelünk most erősebb, mint a tavaly volt, mert

hogy a hiányzó négy országból is összegyűljön a szükséges minimális aláírás” – mutatott rá Gazda Zoltán.

Arra kért mindenkit, hogy tegyen erőfeszítést ebből az alkalmából is, és szólítsa meg külföldi barátait, ismerőseit hogy írják alá ők is a kezdeményezést, mert véleménye szerint két hét alatt összejöhet a szükséges mennyiség.

Minden olyan településen, ahol lehetőség volt a gyülekezésre és az őrtűz gyújtásra, felolvasták Székelyföld Autonómia Napjának kiáltványát. Izsák Balázs, SZNT elnök ebben kifejtette, hogy az önrendelkezés vagy akár

a függetlenség joga megillet minden olyan közösséget, amely a történelem során meg tudta őrizni nemzeti, nyelvi, kulturális és vallási sajátosságait a saját szülőföldjén.

„A nemzeti régiók nem a fejlődés kerékkötői, hanem Európa rejtett erőforrásai. Székelyföld, Felvidék, Katalónia vagy Baszkföld lakosai számára az elvándorlás és az asszimiláció eddig sem voltak szabadon választott alternatívák” – fogalmaz a kiáltvány. A dokumentumban tiltakoztak az ellen, hogy az Európai Unió államaiban ártatlan emberek essenek az állami terror politikai pereinek áldozatául és az ellen, hogy a tagállamok börtönnel és megtorlással büntessék a nemzeti kisebbségek legitim törekvéseit.

A kiáltvány három nyelven is letölthető a SZNT oldaláról, magyarul, románul és angolul is elérhető. A főszervező elmondta, ezt eljuttatják a román sajtóhoz, az állami szervekhez az államelnöki hivataltól a miniszterelnöki hivatalig, a Képviselőház és Szenátus elnökeihez, valamint az Európai Uniós fórumokhoz is. „Én nagyon fontosnak tartom, hogy a hangunkat folyamatosan hallassuk, hogy jusson el Bukarestbe és Brüsszelbe is” – hangsúlyozta Gazda Zoltán.

Fotók: Toró Attila

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugatiszél
2020. október 27. 13:45
Egyébként ha bukik az aláírásgyűjtés, ami valószínű, akkor az is érdekelne, hogy hová ment a több millió eurónyi támogatás, amit a kampányra költöttünk - miközben a magyar ügy iránt elkötelezett külföldieket, akik komolyan tudtak és akartak volna ezen melózni, vagy elhajtottak, vagy ingyenmunkát kértek tőlük.
nyugatiszél
2020. október 27. 13:41
"A kiáltvány három nyelven is letölthető a SZNT oldaláról, magyarul, románul és angolul is elérhető." És miért nem lehetett belinkelni, kedves Noémi? Én értem, hogy lojális vagy a NER-hez, és ez a fő szempont, de azért néha egy icipicit dolgozni is lehetne, mindjárt gyorsabban telne a munkaidő. https://www.sznt.org/hu/dokumentumok/folyamodvanyok/1387-europa-a-regiok-kontinense
Magyarok Pásztora
2020. október 27. 13:38
Tartsuk szárazon a puskaport.
Szuverén maffiaállam
2020. október 27. 09:55
Autonómia? Az meg mi? Kérdezzétek meg a gépesített lövészt, mit gondol róla!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!