Példaértékű a magyar népesedéspolitika Belgrád számára – Pásztor István lapunknak

2020. június 25. 09:01

Mi lehet a magyar megmaradás titka a Vajdaságban? Hogy erősíthetőek meg a szórványközösségek? Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökét kérdeztük, aki pártjával történelmi eredményt ért a múlt heti szerbiai választásokon. 

2020. június 25. 09:01
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

A vajdasági magyarság egyik legnagyobb keresztjét az elöregedés, a kedvezőtlen korfa jelenti. Hogy lehetne megállítani a népességfogyást?

A demográfiai folyamatok alakulása csak részben tekinthető magyar nemzetpolitikai kérdésnek, hiszen nem függetleníthető a teljes szerb társadalom elöregedésétől. Sajnos Belgrádban a demográfiai kérdés kezelése nem történik olyan erővel és határozottsággal, mint Magyarországon, ugyanakkor azt látom, hogy a két ország között folyamatos a tapasztalatcsere, a belgrádi kormányzat élénken érdeklődik a magyar népesedéspolitika iránt. Jó lenne, ha ez az érdeklődés politikai cselekvésbe is fordulna.

Mit tehet jelen helyzetben a magyar nemzetpolitika a vajdasági magyarságért?

A magyar közösség boldogulását segíti a kormány óvodaépítési programja, épp Szabadkán épül bölcsőde és óvoda, ami a gyermekek elhelyezésén túl a óvónőképző hallgatóinak is szakmai lehetőséget kínál. Fontos a folyamatos gazdaságfejlesztés, eddig 13 ezer sikeres pályázatunk volt, és az elmúlt években ezren vásároltak házat a Vajdaságban. Ha a családtervezés és gyermekvállalás esélyét megteremtjük,

vonzó lehetőséggé válhat a szülőföldön boldogulás minden vajdasági magyar számára.

A legnagyobb veszélyben az olyan elszigetelt szórványtelepülések állnak, amelyek a dél-bánsági vagy a szerémségi magyarság utolsó bástyáit jelentik. A VMSZ-nek azonban e körzetekben is sikerült önkormányzati pozíciókat fognia. Hogyan segítheti ez a szórvány megmaradását?

Vegyük Versec példáját! Virágzó nagyváros, ahol lépten-nyomon őseink emlékeibe botlunk, és ahol azonban jelenleg nagyon kicsi magyar közösség él. Ők egyedül nem tudnak érdekképviseletet biztosítani maguknak, viszont most is kiderült, hogy a szerbekkel megállapodva igenis be lehet jutni a testületbe. A városházán pedig már lehet konkrét közösségi ügyeket képviselni. Versec példája is azt mutatja, hogy

nem szabad elengedni a szórványban élők kezét,

hiszen okos megállapodásokkal elérhető a magyar érdekképviselet.

Ezek a sikerek a Haladó Párttal történt együttműködésnek köszönhetőek. Mennyire volt könnyű megállapodni velük?

Könnyű volt tető alá hozni a választási együttműködést, amelynek ők egyébként a kiszélesítésében érdekeltek, akár országos szinten is. Nekünk azonban azok a mandátumok fontosabbak, amiket önerőből tudunk megszerezni, mint amikhez egy politikai alku keretében jutunk.
 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2020. június 25. 20:26
az usában nost először vannak a fehérek kisebbségban a 16 ,év alattiaknál. nem véletlenül van most a cirkusz. kiváncsi lennék a mi számainkra. ha mérjük egyáltalán.
békalepcse
2020. június 25. 13:10
Meg kéne gondolni az ottaniak még erőteljesebb támogatását.
Vakfolt
2020. június 25. 11:43
"Sajnos Belgrádban a demográfiai kérdés kezelése nem történik olyan erővel és határozottsággal, mint Magyarországon" A szerbek elmehetnek a picsába, gyakorlatilag betolták az országukat Magyarországba, mint ahogy a lengyeleket Németországba, mondjuk az nagyhatalmi döntés volt, míg a szerbek rohadt pogromokkal csinálták, Mohácstól minden alkalmat kihasználva, ami adódott. Kemény csávók és még valahol azt is gondolom, hogy hülyék lettek volna nem megragadni a lehetőséget, de alapvetően rablógyilkosságra nem lehet alapozni egy népet, mert valahogy felszínre tör a szar, mint látjuk amerókában.
OberEnnsinnen
2020. június 25. 11:32
Ez az egy esély maradt Közép-Európa fennmaradására, a családpolitika magyar változatának IS alkalmazása. És még valami, ugyanekkora jelentőséggel: Az a szülő, akinek gyermeke 21 éves korig nem szül, az államtól legyen jogosult havi 20 ezer forint életesély-növelő támogatásra. A fiatal szülő pedig, 21 év fölött, az első gyerek után kapjon, egyszeri támogatásként: legkevesebb 300 ezer forintot - 100 KÉSZPÉNZ, 200 UTALVÁNYBAN, KIZÁRÓLAG A SZÜLÉSI KÖLTSÉGEKRE.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!