35 éves a Schengeni Egyezmény

2020. június 14. 10:31

35 éve írták alá a szabad mozgásról döntő európai egyezményt.

2020. június 14. 10:31

A mai napon ünnepli 35 éves évfordulóját a Schengeni Egyezmény, melyet 1985-ben írtak alá a luxemburgi-német-francia hármashatáron fekvő Schengen kisvárosában. A schengeni térségről és együttműködésről döntő megállapodás értelmében az aláíró tagállamok közös belső határait eltörölték. A térségben így ma  közös szabályok és eljárások vonatkoznak a rövid tartózkodásra jogosító vízumokra, a menedékkérelmekre és a határellenőrzésre. A schengeni térség ma 26 tagállamból áll, melyek döntő többsége az Európai Unió tagja, ugyanakkor megtaláljuk az aláírók közt például Norvégiát, Svájcot, Izlandot és Liechtensteint is.

Az Európai Bizottság egy Facebook-poszt keretei közt emlékezett meg a jeles napról, melyben bejelentette, hogy ugyan a koronavírus-járványnak köszönhetően a schengeni térségen belül a megállapodás feltételeinek megfelelően visszaállították átmenetileg a belső határellenőrzéseket, már nem kell sokat várni, hogy újra szabad legyen az utazás a tagállamok között.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2020. június 15. 07:36
Schengennek vége,hamarosan fel kell építeni újra a vasfüggönyt nyugat felé is,ugyanis csak pénz és akarat kérdése,hogy kelet Európát ellepjék a "sáskák"!
mokány
2020. június 14. 22:11
Lyuk van Schengenen. Ott csempészik be az élő árut .
BőröndÖdön
2020. június 14. 20:58
Akik ellenzik,gondolom a Balatonnál tovább nem jutottak...Az egész Únió legnagyobb vívmánya!
Csigorin
2020. június 14. 18:36
nagy faszag, egy orszag hatarok nelkul nem szuveren orszag! az Allamhataron igenis legyen ellenorzes, es ne maszkalhasson at mindenki Utlevel es engedely nelkul! Es azt is tessek rogziteni pecsettel az utlevelbe hogy mikor lepett ki/be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!