Német politológus: A bevándorlás történelmi kísérlet Németország megváltoztatására

2018. március 20. 09:40

„Mi itt egy történelmileg egyedülálló kísérletet kockáztatunk meg, hogy egy egynemzetiségű, egykultúrájú demokráciát többnemzetiségűvé változtassunk” – ezt Yascha Mounk korábban szocdem párttag német-amerikai politológus mondta a német közszolgálati csatornán.

2018. március 20. 09:40
Kereki Gergő
Kereki Gergő

Yascha Mounk német baloldali politológus, a Harvard docense arról beszélt egy német tévéműsorban, hogy szerinte milyen szándékok állnak a bevándorlás mögött.

„Mi itt egy történelmileg egyedülálló kísérletet kockáztatunk meg, hogy egy egynemzetiségű, egykultúrájú demokráciát többnemzetiségűvé változtassunk” – fogalmazott az ARD-nek a jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban élő, 2017-től amerikai állampolgárságot felvevő, korábban német szocdem párttag Mounk. Szerinte ez a kísérlet sikerülhet, sőt, sikerülni is fog. 

Yascha Mounk az adásban arról beszélt, hogy szerinte mi az oka a hagyományos német pártok gyengülésének, és „populisták” megerősödésének.

Mounk szerint ez a tendencia három tényezőre vezethető vissza. A gazdasági stagnálás érzete mellett az éppen folyamatban lévő „történelmileg egyedülálló kísérlet” járul hozzá leginkább a populisták népszerűségéhez. 

A populisták megerősödésének további oka Mounk szerint az, hogy a politikával szembeni elégedetlenséget, dühöt az internet még jobban felerősíti, hiszen a virtuális tér kiváló eszköz arra, hogy gyorsan elterjedjen a „propaganda, a gyűlöletbeszéd”, és az internet jó lehetőséget biztosít a „szélsőséges politikusok” számára arra is, hogy politikailag szervezkedjenek.

Yascha Mounk egészen 2015-ig az SPD tagja volt, akkor azonban kilépett a pártból, mivel a német szociáldemokraták bevándorlási politikáját túl szigorúnak tartotta. A SPD akkori elnökének, Sigmar Gabrielnek írt nyílt levélben úgy fogalmazott, hogy nem tudja a lelkiismeretével összeegyeztetni azt, hogy a nagykoalíció szigorít a menekültpolitikáján.

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2018. március 20. 16:58
Yascha Mounk..jó német név.
Onurisz
2018. március 20. 13:28
No igen, ez egy külön emberfajta, az utópista (UtóPista). Jelen vannak minden társadalomban, marxok, engelsek, uljanovok, trockijok, maok, sorosok nélkül is, de ezek szervezik őket ideológiák mögé és pénzelt mozgalmakba. Azt a jelenséget is jól ismerjük a marxizmus révén, hogy a megvalósult utópiák (társadalmi kísérletek) teljesen más eredményt hoztak, mint, amit az ideológusaik elgondoltak. A mostani társadalmi kísérletből sem lesz "többnemzetiségű demokrácia", mert rátelepül a természeténél fogva fundamentalista és hódító célú iszlám civilizáció. Márpedig az iszlám nem nemzet és nem operett-utópia, hanem vérrel-vassal írott, másfél évezredes, hatékony és kíméletlen, mindent maga alá gyűrő, igazi "mozgalom". S, hogy mennyire demokratikus, azt majd megtudja Mounk-Rajk elvtárs is.
A teremburáját
2018. március 20. 12:51
Az eleve nonsense hogy az MTA-nak olyan osztályai lehessenek, amelyeknek semmi közük sincs a tudományhoz! Ugyanis a vélemény az =/= a tudománnyal! Márpedig ezeken az osztályokon csupán a véleményekről van szó. Azokat csűrjék és csavarják folyamatosan.
Mich
2018. március 20. 12:34
"A bevándorlás történelmi kísérlet Németország megváltoztatására" ...mint ahogy Magyarországról ezt már konstatálhattuk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!