Beléptetné a lengyel elnök Georgiát az EU-ba

2017. november 08. 16:16

Lengyelországba látogatott Giorgi Margvelashvili georgiai elnök – a házigazda Andrzej Duda kifejtette kollégájának, „a Keleti Partnerség országai előtt ott kell lebegjen a jövőbeli belépés távlata”.

2017. november 08. 16:16

Nemcsak Lengyelország, hanem az egész Európai Unió érdeke, hogy nyitott legyen új tagok befogadására, a Keleti Partnerség országai számára biztosítani kell a belépés perspektíváját – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök szerdán Varsóban, miután Giorgi Margvelashvili georgiai elnökkel tárgyalt.

A megbeszéléseket követő közös sajtóértekezleten Duda rámutatott az Európai Uniót (EU) érő válságokra, kiemelve a brit kilépést (Brexit). „Amennyiben ahhoz tartanánk magunkat, hogy az EU a brit kilépés után összezsugorodik, és nem lenne kilátás az új tagállamok befogadására, akkor ez számomra az EU végének az elejét jelentené” – fogalmazott Duda.

Értékelése szerint az EU bővítési lehetősége szükséges a közösség megmaradásához és fejlődéséhez, ahhoz, hogy versenyképes legyen a világ gazdasági nagyhatalmaival, az Egyesült Államokkal, Kínával, Oroszországgal. „Ezért az EU-nak nyitva kell hagynia ajtaját, a Keleti Partnerség országai előtt ott kell lebegjen a jövőbeli belépés távlata” – hangsúlyozta Duda, hozzáfűzve, hogy az EU-nak „nagyon határozottan kell garantálnia” ezt a perspektívát. A lengyel államfő támogatóan nyilatkozott Georgia NATO-tagsági törekvéseiről is.

A Keleti Partnerség a hat kelet-európai ország demokratizálási és gazdasági reformtörekvéseit elősegítő, Lengyelország és Svédország által 2008-ban kezdeményezett uniós program. Résztvevő benne Georgia is, amelynek államfője, Giorgi Margvelashvili a varsói sajtóértekezleten fontosnak minősítette, hogy Lengyelország aktív szerepet vállal több, Georgia számára is fontos formátumban. „Nagyon hálásak leszünk, ha az összes EU-tagállam Lengyelország hangján beszél majd, a valóság azonban más” – fűzte hozzá.

Ebben az összefüggésben megemlítette a Keleti Partnerség november 24-én esedékes brüsszeli csúcstalálkozóját, és elmondta, hogy Tbiliszi célja az EU-tagság elérése.

A georgiai elnök emellett fontosnak minősítette a Három Tenger Kezdeményezést, mégpedig a Fekete- és a Balti-tenger közötti infrastrukturális összeköttetések tervezett fejlesztése miatt. A formálisan 2016 nyarán megalakult Három Tenger Kezdeményezés 12 kelet-közép-európai EU-tagállam, ezen belül a négy visegrádi ország gazdasági érdekeinek összehangolását célozza.

Giorgi Margvelashvili szerdán még Beata Szydlo kormányfővel, valamint a lengyel parlament alsó- és felsőházi elnökeivel, Marek Kuchcinskivel és Stefan Karczewskivel találkozik Varsóban.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. november 08. 17:18
Georgia == Grúzia Így használják a magyarok. Nálunk ez a neve. Köszönjük. (Bár lehet, hogy a Georgia a fidesz-kompatibilis elnevezés. Pont mint az Újpestnek a Debrecen a mai ultraverős videó alatt:))
SonGoku agyfaterja
2017. november 08. 17:13
Melyik Georgiát? A USA tagállamát?
SonGoku agyfaterja
2017. november 08. 17:07
Napalmot a grúzokra!
SonGoku nagyfaterja
2017. november 08. 16:45
Anyád, már így is rengeteg maroktartó van itt, nem kell több fék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!