RMDSZ-elnök: Dühösek vagyunk

2016. november 13. 10:39

Hiába dolgoznak, alkotnak, hiába gazdagítják teremtő munkájukkal és adóikkal az országot, most is másodrangú állampolgároknak tekintik a magyarokat Romániában, mondta egy marosvásárhelyi tüntetésen Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

2016. november 13. 10:39

A a Római Katolikus Gimnázium védelmében rendezett marosvásárhelyi tüntetésen a politikus, aki ezúttal az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány közgyűlésének tagjaként szólt a Vársétányon összesereglett több ezer tüntetőhöz, rámutatott: sem az egyház, sem a meghurcolt Tamási Zsolt iskolaigazgató, sem a katolikus iskola újraindítását támogató tanfelügyelő nem rövidített meg senkit, nem vette el más vagyonát, nem követett el törvénytelenséget.

Kelemen Hunor szerint a román hatóságok kettős mércét alkalmaznak, amikor a törvény betartatásáról van szó, egyesek pedig kifogástalan eljárásként állítják be a kommunista diktatúra rablását, szabadságfosztását, ha a romániai magyarságról van szó.

„Ki a tolvaj: az aki ellopta a vagyont és intézményeket, vagy az, aki visszaköveteli az elrablott vagyont és a bezárt iskolát?” – kérdezte a szónok.

Kifejtette: az erdélyi magyarság dühös és csalódott jogfosztottsága miatt.

„Mint a Római Katolikus Státus Alapítvány Közgyűlésének tagja, azért jöttem ide, mert csalódott és dühös vagyok, mert hiszek az igazságban és az igazságszolgáltatásban. Hisszük, hogy nem lehet erőből bezárni egy iskolánkat, hisszük, hogy Ștefan Someșan főtanfelügyelő nem követett el törvénytelenséget, amikor engedélyezte a Római Katolikus Gimnázium újraindítását. Dühösek vagyunk, mert úgy tűnik, hogy az elmúlt 100 évben mintha semmi nem változott volna meg. Dühösek vagyunk, mert mindent, amit kemény munka árán felépítettünk, megpróbálnak elvenni tőlünk, dühösek vagyunk, mert amikor kicsit összeszedtük magunkat, akkor arrogáns módon megpróbálnak erőnek erejével eltaposni. Olyan dolgokat, ami másoknak természetes, azt nekünk megtiltják, mert nem tartják be a törvényeket és ezért az orvosi egyetemen sem vonnak felelősségre senkit” – fogalmazott Kelemen Hunor a román hírügynökség, az Agerpres tudósítása szerint.

„A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot már államosították. Közigazgatási és bírósági határozatokkal évek óta korlátozzák a nemzeti és közösségi szimbólumok használatát, újraértelmezik a nyelvhasználati törvényt, és száműzik a magyar feliratokat a közterekről” – sorolta, hozzátéve: az erdélyi magyarság nem fogja feladni, talpon fog maradni. „Nincs jogotok helyettünk dönteni. Csalódottak vagyunk, mert azt látjuk, ahogy nem tartják be azt, amit csaknem 100 évvel ezelőtt megígértek. Csalódottak vagyunk, mert hiába dolgozunk, hiába gazdagítjuk Romániát az adóinkkal és illetékeinkkel, azt látjuk, hogy noha mi, erdélyi magyarok, jó úton indultunk el, elértünk néhány eredményt, ezek most ellenünk fordulnak.”

Hasonló tiltakozó akciókra került sor Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Kolozsváron és Szatmárnémetiben is. Az RMDSZ memorandumot intéz az ügyben a román államfőhöz és miniszterelnökhöz.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orange79
2016. november 13. 16:38
Augusztus 27-én hadat üzennek a monarchiának, akik semmilyen módon nem fenyegették a bugris románokat, de december 6-án már Bukarestet is elfoglalták a központi hatalmak, 9-én Románia vinnyogva, rommá verve kapitulál. És ezek a gerinctelen, sunyi, gyáva férgek "masíroztak" Budapesten győztesként..Gratulálok ehhez a cigány tempóhoz! Erre érdemes büszkének lenni Romániában. Hazudozni, önámító módon keménykedni persze könnyű, neked is sikerül..
Orange79
2016. november 13. 16:34
Ez (is) a baj a románokkal, mindig azok a fránya idegen tollak és fantazmagóriák. Románia egy havasalföldi, moldvai fejedelemségből létrehozott torzszülemény zömében primitív pásztorkodó népességgel ami sokáig a Magyar Királyság hűbérese majd az Oszmán Birodalom csatlósa volt. Egy kb. 140 éves entitás ami a mai formájában csak 96 éves. Egyetlen dolgot kell elismerni velük kapcsolatban az pedig a köpönyegforgató, hintapolitika sikere amivel kimaxolták a szerencséjüket a 20. században. Az orosz-török háborúban is csak ruszki segítséggel voltak képesek kivívni a "függetlenségüket" egy akkor már hanyatló oszmán birodalommal szemben majd az első világháborúba csak 1916-ban ugranak be az antant oldalán természetesen a konc reményében agresszorként.
Orange79
2016. november 13. 12:11
Egyébként mi az, hogy Szlovákia?! Gyakorlatilag Észak-Magyarország. Bayer azzal, hogy Szlovákiában üzembehelyezett autót tart mennyit spórol évente? Néhány tízezret? Százezret? Nem kurvára mindegy?!? Mekkora kárt okoz ezzel? Ha jogilag megteheti mert létezik kiskapu akkor még csak nem is illegális. Lehet egyet érteni vele, lehet utálni, összességében az újságírói, publicisztikai tevékenységét nem az határozza meg, hogy szlovák rendszámmal jár-e vagy sem. Istenem, ennyi erővel bárkiről lehetne találni dehonesztáló vagy kevésbé szimpatikus dolgokat. Van aki csempészett cigit vesz zugárustól, tilosban parkol de megkeni a rendőrt, kurvázni jár, túrja az orrát, csokit zabál a Tescoban de nem fizeti ki, az utcán szaratja a kutyáját és baszik összeszedni a szart..stb..stb..
Paskai
2016. november 13. 12:04
Akkor is tüntetni kellett volna,mikor a papok magyar iskolákat lakoltattak ki a román bíróság segítségével:Kölcsey Főgimnázium,Benedek Elek Pedagógiai Líceum,Brassai Sámuel Elméleti Líceum,Orbán Balázs Gimnázium.Akkor hol voltál,Kelemen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!