A szír menekülttámogatás növeléséért és a budapesti olimpiáért lobbizott Áder New Yorkban

2015. szeptember 27. 10:59

Ban Ki Mun ENSZ-, és Thomas Bach NOB-elnökkel találkozott Áder János szombaton New Yorkban. A köztársasági elnök az ENSZ elnökétől azt kérte, hogy növeljék a szíriai menekültek ellátására fordított összeget, amely csökkent az utóbbi időkben, valamint a világkvóta ötletét is felvetette a világszervezet vezetőjének. Áder szerint Thomas Bach pozitívan fogadta Budapest olimpiai rendezéssel kapcsolatos észrevételeit.

2015. szeptember 27. 10:59

A szíriai menekültek támogatására szánt összeg növelését kérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkártól szombaton New Yorkban Áder János köztársasági elnök. Az államfő elmondta, hogy három kérdésben kérte az ENSZ-főtitkár támogatását és egyetértését.

„Azt kértem az ENSZ főtitkárától, hogy az ENSZ növelje meg azt az összeget, amelyet a szíriai menekültek ellátására, támogatására fordít, mert ez az összeg sajnos a felére csökkent” – jelentette ki.

„Kértem azt is az ENSZ főtitkárától, támogassa azt a magyar kezdeményezést, hogy az Európai Unió növelje meg támogatásának az összegét. A múlt héten született a döntés, hogy 1 milliárd euróval támogatjuk a menekülteket” – mondta. A magyar javaslat ennél sokkal ambiciózusabb volt, ennek az összegnek a hatszorosát javasoltuk – tette hozzá.

„Végül azt kértem az ENSZ főtitkárától, támogassa azt a kezdeményezésünket, hogy ne csak uniós kvótákról beszéljünk, amikor a szíriai menekülteken szeretnénk segíteni, hanem világkvótáról gondolkodjunk, tehát ne csak Európának legyen humanitárius kötelessége, hogy a szír menekülteken segítsen, hanem legyen ez kötelessége és felelőssége az Egyesült Államoknak, Kanadának, Ausztráliának és Kínának is” – fogalmazott az elnök.

Ban Ki Mun az emberi jogok tiszteletben tartását kérte Ádertől

A világszervezet főtitkárának a találkozóról kiadott közleménye szerint a kétoldalú találkozón megbeszélték a fenntartható fejlődési célokat is. Ban Ki Mun elmondta, hogy „megérti a kihívásokat, amelyekkel Magyarországnak szembe kell néznie a migránsok és menekültek megnövekedett, Európába irányuló mozgásával kapcsolatban”.

Az ENSZ főtitkára az elnöknek „hangsúlyozta a méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartását ezen ügyek kezelésekor” – hangzott a közlemény.

Áder a budapesti olimpiáért lobbizott a NOB elnökénél

Áder János szombaton megbeszélést tartott Thomas Bach-hal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével is. Az államfő ismertette azokat az érveket, amelyek Magyarország mellett szólnak a 2024-es olimpiai játékok megrendezése érdekében. Egyebek között elmondta, hogy Magyarország az olimpiai mozgalom egyik legrégebbi tagja, és hogy az ország a viszonylag kis lélekszáma ellenére az olimpiai eredmények szempontjából a világ nyolc legeredményesebb országa közé tartozik.

„Elmondtam a NOB elnökének, hogy az éremtáblázaton szereplő első tíz ország közül mindenki szervezett már olimpiát, kivéve Magyarországot, tehát itt lenne a lehetősége annak, hogy Budapest is ezt a lehetőséget megkapja” – hangsúlyozta Áder János.

A köztársasági elnök szerint a magyar érvelést talán erősíti, hogy a NOB úgy döntött: változtat az eddigi gyakorlatán és egy olcsóbb, inkább környezetbarát, a fenntartható fejlődési célokat inkább szolgáló olimpiát szeretne rendezni 2024-ben. Ennek a szempontnak Magyarország és Budapest megfelel – mondta.

Áder János tájékoztatta Thomas Bachot arról, hogy milyen fejlesztéseket tervez Magyarország a következő évtizedben közlekedési- és sport-infrastruktúra tekintetében, amelyek alkalmassá tehetik, teszik Magyarországot arra, hogy olimpiát rendezzen. A köztársasági elnök a NOB elnökének elmondta, hogy Magyarország túl van a gazdasági válságon, növekedési pályára állt, és az országra jellemző politikai stabilitás, amelyek fontos szempontok, amikor mérlegelni kell a következő olimpia helyszínéről való döntésről. Áder János elmondta, hogy Thomas Bach, aki december közepén Budapestre látogat majd, rendkívül pozitívan fogadta ezeket az észrevételeket.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2015. szeptember 28. 09:51
Ez az elegáns szépfiú nem több,mint próbababa a kirakatban - bármely itt kommentelő elmondta volna, az ENSZ nem tűrheti, Ázsia és Afrika átköltözzék Európába, - felborul a hajó, ha az utasok az egyik oldalra rohannak - nem menekültek a fiatal férfiak,hanem az iszlám hódítás előőrse, élcsapata,előtörése alatt súlyosan sérülnek az európai lakosok emberi jogai. Épp azok nem fogadják be a migránsokat, akik a bajt okozták,az USA fegyverezte fel az ISIST,melynek kegyetlenkedése menekülésre készet sokakat,másokat meg elbolondítanak, arany élet vár rájuk Európában,a a gazdag arab országok küldik, nem befogadják, Európa elfoglalására és iszlamizálására biztatják őket.Az emberi jogokat nem Magyarországon, hanem a Magyarországról elvett területeken sértik, a magyarok nem az elkövetők, hanem a sértettek. Egyébként a menekültek annyiba kerülnek, hogy olimpia rendezésére aligha fog jutni.
csuka
2015. szeptember 28. 07:51
https://kuruc.info/r/2/148983/ http://alfahir.hu/a_fideszes_szerint_be_kell_fogadnunk_a_migransokat
csuka
2015. szeptember 27. 18:47
https://www.facebook.com/vitali.becker.71/videos/746170635506337/ https://youtu.be/Xd2vzCS2I-k
csuka
2015. szeptember 27. 18:09
http://alfahir.hu/a_fideszes_szerint_be_kell_fogadnunk_a_migransokat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!