Hiedelmek leépítése

2023. szeptember 07. 05:59

2023. szeptember 07. 05:59
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

„Nincs szükség bocsánatkérésekre” – ezzel a mondattal végződik a keresztes háborúkról szóló fejezet Rodney Stark protestáns vallásszociológus kötetében. A Hamis tanúk című kötet „évszázadok katolikusellenes mítoszait” cáfolja. Tömören és informatívan teszi helyre kétezer év ügyeit.

Az egyház nem volt az a tudományellenes erő, mint sokan gondolják”

Hogy miket? Elsőként is azt, hogy a katolikus egyház felelős az anti­szemitizmusért. Aztán a „titkos” apokrif evangéliumokra tér ki, mint Tamás és Mária evangéliuma, amelyekről sok modern teológus azt gondolja, hogy az „igazi” ősegyházat mutatják meg, házas Jézussal és hasonlókkal – holott ezek még csak nem is igazán keresztény szövegek, sokkal inkább a gnosztikus szekta nézeteit tükrözik. Ezután az a mítosz kerül terítékre, miszerint a római pogányok toleránsak voltak a keresztényekkel szemben, a nyeregbe kerülő keresztények viszont intoleránsak voltak velük szemben – Stark kimutatja, hogy évszázadokig élt békében a két társadalmi csoport.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cserna János
2023. szeptember 08. 23:25
Amiket Stark cáfolt nem katolikus-ellenes, hanem keresztényellenes (felvilágosodás-termék) toposzok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!