Hídépítés magyar módra

2023. április 19. 13:28

Az ukrajnai háború és az azzal összefüggő energiaválság miatt elrendelt állami beruházási stopnak több hazai hídépítési projekt is áldozatul esett, de így is folyamatban van megannyi új átkelő kivitelezése. Utánajártunk, milyen nagyszabású beruházások zajlanak, és mik vannak még tervben.

2023. április 19. 13:28
null

A hidaknak sosem kizárólag közlekedési funkciójuk van, szimbolikus jelentéssel is bírnak. Összekapcsolhatják egy folyó által kettészelt város településrészeit, és összeköttetést teremthetnek régiók, országok, szigetek lakói, kultúrái, gazdaságai között is. Magyarországon különösen nagy jelentőségük van a folyóknak, hiszen a vízügyi nyilvántartásunk csaknem tízezer vízfolyást tart nyilván, ezek együttes hossza pedig több mint ötvenezer kilométer. Több száz kilométeren folyik keresztül Magyarországon Európa második leghosszabb folyója és annak leghosszabb mellékfolyója. Ezekből a számokból is világosan kirajzolódik: közlekedési aspektusból, de általában véve az ország vérkeringése szempontjából sem mindegy, hogy e rengeteg vízfolyáson hol és hogyan lehet átkelni.

Hídban is vízfejű az ország

A Duna magyarországi szakaszán húsz átkelő található, s átlagosan 21 kilométerenként szeli át híd a folyamot. Persze a valóságban a húszból kilenc teljesen, kettő pedig – az M0-s körgyűrűn – részben Budapesten keresztezi a Dunát, és kilenc jut a folyam többi részére. A fővároson kívül Komáromnál három, Vámosszabadinál, Esztergomnál, Dunaújvárosnál, Dunaföldvárnál, Szekszárdnál és Bajánál egy-egy helyen van lehetőség vízi jármű igénybevétele nélkül átkelni a túlsó partra.

Az utóbbi időszak egyik legnagyobb hídjának átadása Tiszaugnál <br> Fotó: MTI/Bús Csaba
Az utóbbi időszak egyik legnagyobb hídjának átadása Tiszaugnál
Fotó: MTI/Bús Csaba
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!