Küzd az alvilág ellen Székelyudvarhely

2021. május 12. 11:40

Székelyudvarhely gyakran hangos a magyar–magyar politikai vitáktól, ám Gálfi Árpád polgármester maffiaellenes küzdelmét sokan elismerik – igaz, az infrastruktúra fejlesztéséért is volna még mit tenni. Helyzetjelentésünk.

2021. május 12. 11:40
null

Veczán Zoltán írása a Mandiner hetilapban.

Lesütött szemű emberek nyilatkoznak egy tévéstábnak arról, biztonságos város-e Székelyudvarhely. Persze. Elszigetelt esetek vannak, de nem rosszabb, mint másutt, sőt másutt rosszabb. Kevesen mondják bele a kamerába: baj van, nincs biztonság. A felvétel 2012-es, az RMDSZ-es Bunta Levente regnálása alatt készült. A Nagy-Küküllő partján elterülő, ceglédnyi, elsöprő többségében magyar lakosságú székely anyaváros kicsit olyan, mint Dunaszerdahely a csallóközieknek: egy központ által magára hagyott kis magyar világ – ahol korábban virágzott a maffia.

Ma már Gálfi Árpád polgármester a legfőbb szószólója a rendteremtésnek, legutóbb egy Pethő Attila nevű helyi vállalkozó kapcsán jelentette be: nem szabad hagyni, hogy a férfi, aki „már számtalan kihágást, bűncselekményt következmények nélkül megúszott, most éppen egy védtelen anyának és tizennégy éves gyerekének az életét tegye tönkre a szemünk láttára”.

Toldi Miklós-figura, ha a hivatal előtti parkban hangoskodnak a famíliák, odamegy, és elzavarja őket”

Pui, Cinciri, Csiga, Versace, Szigyi – bár a nevek olyanok, mintha Guy Ri­tchie Közép- vagy Kelet-Európában akart volna forgatni, a mögöttük álló szereplők nagyon is valóságosak. A 2000–2010-es évek nehézfiúi és a köréjük szerveződő klánok uralták az udvarhelyi éjszakai életet, bár a klasszikus maffiaszervezettség fokát nem érték el. Napirenden volt a lakásmaffia, a prostitúció és az utcai erőszak: az egyik ismertebb eset volt, amikor az ügyeikről rendszeresen író Szőke László újságírót verték meg többször, 2014-ben és 2016-ban is. Időközben, 2010 táján a Recsenyédről és az udvarhelyi Szombatfalva városrészből már kiutált Gábor-klán Székelybetlenfalva városrészbe költözött. A kiterjedt cigány család a helyi romákat és magyarokat is terrorizálta, rendszeres volt a lopás, a nyílt fenyegetés, a verés. Az elkeseredett lakosság a tízes évek közepén hiába tartott fórumokat, szervezett tüntetéseket, a hatóság nem tett érdemi lépéseket.

Ekkor került a képbe Gálfi Árpád, a Magyar Polgári Párt (MPP) betlenfalvi képviselője: felvállalta a konfliktust a Gábor-klánnal, nem hátrált meg a fenyegetései elől, ostorozta az RMDSZ-es vezetést. „Sok volt a cigánybalhé, a verekedés, a kötözködés”, még a fiára is kést rántott a Gábor család. „A Gálfi felkarolta, hogy rendet tesz” – mondja egy helyi forrásunk. A politikus 2016-ban győzött, 2020-ban a szavazatok kétharmadával újrázott.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!