Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A veszélyhelyzet nem szürkezóna

2020. március 19. 01:57

A koronavírus tömeges terjedése miatt a magyar kormány – számos más ország hasonló intézkedésével párhuzamosan – a múlt héten kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez az alaptörvény szerint a különleges jogrend kategóriájába tartozik, vagyis alkotmányjogi értelemben határhelyzetnek is nevezhető, de korántsem tekinthető szürkezónának a jogbiztonság szempontjából.

2020. március 19. 01:57
null
Joób Kristóf

A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet kapcsán szinte automatikusan vizionálták egyesek az alkotmányos szabadságjogok korlátozásának démonát. A Soros Alapítvány által létrehozott Eötvös Károly Intézet például közleményben kérdőjelezte meg a veszélyhelyzet kihirdetésének indokoltságát, illetve kifogásolta azt, hogy a különleges jogrend lehetővé teszi korlátozó intézkedések rendeleti úton való bevezetését. Pedig a helyzetre adott válasz levezethető az alaptörvénynek a veszélyhelyzetre mint különleges jogrendre vonatkozó rendelkezéseiből, illetve a katasztrófavédelemről szóló törvényből: „A veszélyhelyzet az Alaptörvény 53. cikkében meghatározott olyan helyzet, amelyet különösen a következő események válthatnak ki: (…) tömeges megbetegedést okozó humánjárvány vagy járványveszély, valamint állatjárvány.”

Az egyéni szabadságjogok bizonyos mértékű korlátozását az amúgy más esetekben előszeretettel idézett Velencei Bizottság is elfogadhatónak tartja vészhelyzet esetén. A testület 2006 márciusában közzétett véleménye (Opinion on the Protection of Human Rights in Emergency Situations) kiemeli, hogy az emberi jogok európai egyezményétől való eltérést olyan, a nemzet létét fenyegető rendkívüli állapot indokolhatja, amely már bekövetkezett, vagy küszöbön áll, hatása országos mértékű, a közösség szervezett életének folyamatosságát fenyegeti, illetve a válság vagy a veszély rendkívüli jellege okán a közbiztonság, a közegészségügy és a közrend fenntartásához a hétköznapi helyzetekben alkalmazott intézkedések vagy korlátozások nem elégségesek.

A különleges jogrend keretében a kormány által rendeleti úton hozott intézkedésekkel kapcsolatos aggályok esetében pedig érdemes megjegyezni, hogy több uniós ország van, amelynek alkotmánya olyan módon teszi lehetővé a jogalkotás szokásos menetétől eltérő eljárást bizonyos kormányzati aktusok esetében, hogy annak még különleges jogrend életbe lépését vagy egyéb rendkívüli esemény bekövetkezését sem szabja feltételéül. A francia alkotmány 38. cikke lehetővé teszi a kormány számára, hogy kérje a törvényhozás jóváhagyását korlátozott időtartamra, főszabály szerint törvényhozási tárgykörbe tartozó intézkedések rendeleti úton (ordon­nance) való megtételéhez. A március elején elfogadott nyugdíjreform kapcsán pedig az alkotmány 49. cikke által biztosított kiskaput használták ki, amely tulajdonképpen lehetővé teszi a kormány számára, hogy valamely meghatározott tárgykörbe tartozó törvénytervezetet akkor is elfogadtasson, ha nem kapta meg a szükséges többségi szavazatot.

A román alkotmány 114. szakaszában „a kormány felelősségvállalása” címen szereplő jogintézmény lehetővé teszi a kabinet számára, hogy a képviselőház és a szenátus előtt felelősséget vállaljon magára egy törvénytervezet kapcsán. Abban az esetben, ha nem váltják le a kormányt a törvénytervezet előterjesztésétől számított három napon belül benyújtandó bizalmatlansági indítvány útján, a törvénytervezete elfogadottnak tekintendő.

A különleges jogrend nem tekintendő az alkotmányosság határain kívüli helyzetnek

A jogvédői félelmek kapcsán érdemes azt is megjegyezni, hogy az államközpontú felfogással szemben, amely abból indul ki, hogy az állam a jogot megelőző jogosultsággal rendelkezik abban az esetben, ha létét fenyegető veszélyhelyzettel kell megbirkóznia, a magyar alaptörvény az alkotmányközpontú megközelítés talaján áll. E megközelítés szerint a pozitív, vagyis a „rögzített” alkotmány a kiindulópont minden elképzelhető esetben – mutat rá Jakab András és Till Szabolcs A különleges jogrend című tanulmányában. 
E felfogás alapján a különleges jogrend nem tekintendő az alkotmányosság határain kívüli helyzetnek, hanem mint különleges rendelkezés, alkotmányos lex specialis.

Ráadásul a magyar alaptörvény igen differenciáltan osztályozza a különleges jogrend eseteit (rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, váratlan támadás, veszélyhelyzet). Ehhez képest a legtöbb európai alkotmány nem tér ki ilyen részletesen az egyes kategóriák megkülönböztetésére – állapítja meg Csink Lóránt Mikor legyen a jogrend különleges? című tanulmányában.

Az egyik legfontosabb kérdés a különleges jogrend kapcsán, hogy milyen kör kap felhatalmazást a döntéshozatal gyakorlására. A visegrádi országok közül a szlovák alkotmány nem tartalmaz szabályokat erre vonatkozóan, Csehországban és Lengyelországban pedig rendkívüli és szükségállapot esetében egyaránt a kormány tagjainak hatáskörébe tartozik a szükséges intézkedések kidolgozása – mutat rá Kelemen Roland Az Alaptörvény szükségállapot-szabályozásának kritikai áttekintése az egyes európai uniós tagállamok alkotmányainak figyelembevételével című tanulmányában.

A magyar szabályozás ehhez képest jóval összetettebb képet mutat: az alaptörvény által leírt hatfajta különleges jogrend során felhatalmazottak körében nem dominálnak oly mértékben a kormány által delegált döntéshozók, mint a fentebb említett régiós országok esetében. Az igaz, hogy veszélyhelyzet, megelőző védelmi helyzet, váratlan támadás és terrorveszélyhelyzet esetében a kormány gyakorolja a különleges hatásköröket. Rendkívüli állapot idején viszont a Honvédelmi Tanács kezében van a döntéshozatal, amelynek „elnöke a köztársasági elnök, tagjai az Országgyűlés elnöke, az országgyűlési képviselőcsoportok vezetői, a miniszterelnök, a miniszterek és – tanácskozási joggal – a Honvéd Vezérkar főnöke”.

Végezetül érdemes eljátszani a gondolattal, hogy vajon mi lenne a jogvédők reakciója, ha egy hirtelen bekövetkező súlyos válsághelyzet esetén tételes jogszabályok ellenében lenne kénytelen cselekedni az illetékes döntéshozó. Pedig ilyen szituációra a második világháború utáni Nyugat-Európában is akad rendkívül sikeres és pozitív példa, ráadásul éppen az ilyesmire történeti okokból rendkívül érzékeny Német Szövetségi Köztársaságban (lásd keretes írásunkat).

Törvényszegéssel megmentett sok ezer élet Hamburgban
„Nem tanulmányozgattam az alaptörvényt azokban a napokban” – kommentálta később az 1962. februári hamburgi szökőárral kapcsolatos válságkeze­­lését Helmut Schmidt. A későbbi szociáldemokrata kancellár abban az időben Hamburg város és egyben a szövetségi állam rendőrségi szenátoraként – a poszt a rendvédelmi miniszterének felel meg nagyjából – törvényes felhatalmazás nélkül cselekedve mentett meg sok ezer embert az Elba mentén a megfulladástól, illetve a fagyhaláltól. A német haderő és a NATO tisztikarával ápolt kiváló kapcsolatai révén a Bundeswehr és a NATO kötelékekből származó katonákat, helikoptereket, utászeszközöket és katonai szállítójárműveket vetett be a szökőár miatt házukban, kertjükben rekedt emberek kimentésére. A Bundeswehr belföldi bevetését a nemzetiszocialista rendszer tapasztalatai miatt tiltotta az alaptörvény, de Schmidt sikeres mentőakciója követendő példát teremtett a fegyveres erők katasztrófahelyzetekben való alkalmazására Németországon belül. A formálisan törvényellenes, de annál sikeresebb mentőakció nagy népszerűséget és tekintélyt szerzett a baloldali politikusnak, ami nem kis részben járult hozzá későbbi karrierjéhez.

Címlapképen: Karanténlétesítmények és tengerészeti kórház New York Staten Island kerületében. Fotó: Library of Congress Prints and Photographs Division. 

 

***

A cikk a Pallas Athéné Domeus Educationis Alapítvány támogatásával valósult meg.

 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!