Visegrád ereje

2016. augusztus 27. 13:35

Stier Gábor
Magyar Nemzet
A migrációs nyomás enyhülése könnyen véget vethet a V4 virágzásának.

„Elégedetten nyugtázom, hogy a pozsonyi csúcson a négyek közös programmal lépnek fel, igazából azonban akkor lennék boldog, ha ezt a térséget nemcsak a migránsválság és Brüsszel tehetetlensége, a mag-Európa arroganciája kovácsolná egybe, s a V4 nemcsak valami ellen, de valamiért is a jelenlegi hévvel tudna a jövőben fellépni. Ez az együttműködés a gazdasági potenciált tekintve ugyan még nem, a szavazati arányokat tekintve azonban valós erő, olyan platform, amely képes lehet érvényesíteni a regionális érdekeket az EU-n belül.

A visegrádiak most minden eddiginél jobban együtt vannak. Mutatja ezt a nyugati, mindenekelőtt a német sajtónak a varsói egyeztetés előtti írásaiból kiérezhető félelem is. Az újsütetű népvándorlás és az unió válsága, megoldásként pedig a nagyok által képviselt szorosabb együttműködés, Németország sokaknak nem tetszően megnövekedett aktivitása, valamint a közép-európaiak morgására a »régi Európa« által mutatott érzéketlenség a korábbiaknál sikeresebben söpri szőnyeg alá a potenciális belső konfliktusforrásokat, s domborítja ki Lengyelország régióhoz fűződő ambícióit. Sok dolog együtt áll tehát a sikerhez, mégsem szeretném a vágyakat valóságként beállítani, s a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani az együttműködésnek.

Már csak azért sem, mert nyilvánvalóak a négyeken belüli törésvonalak is. A mostani csúcstalálkozó kapcsán elhangzottakból is kiolvasható, hogy közös alap a menekültekkel szembeni kisebb-nagyobb távolságtartás és az idegenkedés az unió bürokráciájától, a félelem a föderális berendezkedés erősítésétől. A migrációs nyomás enyhülése azonban könnyen véget vethet a V4 virágzásának. Az EU-val szemben a hazai fogyasztásra szántnál érezhetően finomabbra hangolt bírálatokból is kiolvasható ugyanis az érdekek eltérő volta.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bár nem fogalmazza meg konkrétan, de a szerző írásából is kiolvasható a "Merjünk kicsik lenni".

Lehet, hogy a V4-ek ma még nem számottevőek. Lehet, hogy a látszat azt mutatja, hogy csak a migráció témája tartja össze. Szerintem azonban az is látható, ha burkoltan fogalmaznak, hogy nemcsak e migráns témában értenek egyet, hanem abban is, hogy a brüsszeli vezetés túlméretezett, hatalma túlzott és a pártpolitika uralja.

Ha körülnézünk, akkor az is látható, hogy más országoknál is növekszik az elégedetlenség. Az elkövetkezendő időszakban több tagországban lesznek választások melynek során megtörténhet, hogy a V4-hyekhez hasonló kormányok lesznek. Sőt még az is előfordulhat, hogy Németország politikai palettáján földrengésszerű változás következik be.

Szóval és tettel, nemcsak a mára, a holnapra kell készülni, hanem a holnaputánra is. Nemcsak készülni kell, hanem tenni is érte. A kishitűség pedig nem előre visz, hanem hátra.

Ady Endre írja A Tűz csiholója című versében:

Csak akkor születtek nagy dolgok,
Ha bátrak voltak, akik mertek
S ha százszor tudtak bátrak lenni,
Százszor bátrak és viharvertek.

Tehát Szlovénia, Ciprus, Görögország mind gazdagabb nálunk? Lehet, hogy van több EU is? Az együttműködéssel egyetértek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés