Hidas népámítás

2016. augusztus 27. 09:37

Molnár Iván
Új Szó

A Híd választóinak egy része azzal védte a jobboldali párt parlamenti választásokat követő lepaktálását a populista Smerrel, hogy Bugár majd észhez téríti Ficót, így a második Fico-kabinet baloldali kilengései nem ismétlődnek meg.

„»Veszteséges, évente százak korai elhalálozásáért felelős, nincs jövője, az állam mégis 90 millió euróval támogatja évente. Mi az?« – tettük fel a kérdést olvasóinknak tavaly augusztusban. A helyes válasz: a felső-nyitrai szénbányák. A hatalmas veszteségekkel dolgozó privigyei Felső-nyitrai Bányatársaság csaknem 3600 embert foglalkoztat.

A Smer ezért »morális« kötelességének tartotta, hogy szociális okokból az adófizetők pénzén tartsa fenn a veszteséges céget. Fico persze azt nem árulta el a választóinak, hogy a cégnél az egy alkalmazottra jutó havi bérköltségek meghaladják az 1700 eurót, vagyis nagyobbak, mint a legnagyobb szlovákiai bankoknál. Ráadásul a lakosság 90 millió euróval dotál egy olyan ágazatot, amely évente nagyjából 300 idő előtti elhalálozásért és több ezer légúti megbetegedésért felelős.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://kozep-europa.mandiner.hu/trackback/24262