A magyar nemzetpolitika másolását javasolják a szerbiai románok

2016. augusztus 18. 9:32
Kemény szavakkal kritizálták a román kormány nemzetpolitikáját a Románia határain kívül élő román kisebbségek képviselői marosfői találkozójukon – írja a Krónika. A szerbiai románok vezetője felszólította Bukarestet, hogy hívja haza ottani diplomatáit, az olaszországi románok képviselője pedig úgy látja, a határon túli románok hivatalának tevékenysége a nullával egyenlő.

 Éles kritikával illették a bukaresti hatóságok nemzetpolitikáját a szomszédos országokban élő román közösségek képviselői Marosfőn. A Timok-völgyi vlachok szerint a román diplomaták többet ártanak nekik, mint segítenek – írja a kolozsvári Krónika.

„Megkérem a bukaresti külügyminisztériumot, hívja haza a Szerbiában szolgálatot teljesítő diplomatáit, akik rengeteg kárt okoznak nekünk!” – hangzott Predrag Balașevic, a szerbiai románok és vlachok kulturális egyesülete alelnökének felhívása a határon túli románok 14. marosfői nyári egyetemének nyitónapján.

Predrag Balașevic arról számolt be, hogy miközben a 350 ezer lelkes Timok-völgyi vlachok nem részesülnek román nyelvű oktatásban, nincsenek iskoláik, templomaik, sajtóorgánumaik, a román állam képviselői kifejezetten akadályozzák a közösség vezetőinek identitásmegőrző tevékenységét. A szerbiai románok képviselője amiatt is elmarasztalta a bukaresti hatóságokat, hogy nem szabták a szomszédos állam uniós csatlakozása feltételéül az ott kisebbségben élő románok jogainak tiszteletben tartását.

„Szerbiai románokként támogatjuk az ország EU-integrációját, ám azt szeretnénk, hogy ennek a folyamatnak a részeként mi is részesülnénk a kisebbségeket megillető minimális jogokból: legyenek román iskoláink, sajtónk és anyanyelven misézhessünk” – foglalta össze követeléseiket Balașevic.

Fénymásolják le a magyar nemzetpolitikát! 

A marosfői szabadegyetem tavalyi kiadásán egyébként Bojan Alexandrovici Timok-völgyi ortodox pap azzal a meglepő kéréssel fordult a bukaresti hatóságokhoz, hogy sürgősen dolgozzanak ki egy összefüggő, átfogó stratégiát a határon túli román közösségek nemzeti identitásának megőrzése és fejlesztése érdekében, vagy egyszerűen „fénymásolják le Magyarországnak a külhoni magyarok nemzeti identitása megőrzéséről és fejlesztéséről szóló stratégiáját.

Larisa Axinia, az Olaszországi Románok Egyesületének alelnöke elmondta: oda jutottak, hogy nagyobb megértésben és támogatásban részesülnek az itáliai, mint a bukaresti hatóságok részéről. Mások azt rótták fel, hogy a határon túli románok főosztályának tevékenysége „a nullával egyenlő”, továbbá hogy az anyaország nem finanszírozza a közösségek identitásmegőrzését célzó programokat.

Román igazolvány magyar mintára?

A mandátumát egy hónapja betöltő Maria Ligor külhoni románokért felelős tárca nélküli miniszter a marosfői szabadegyetemen elismerte a felsorolt problémák terén tapasztalható hiányosságokat. 

Cristian Diaconescu volt külügyminiszter szintén tavaly felvetette: Bukarestnek Magyarország példájára első lépésként román igazolványt kellene adnia a határon túli románoknak, mégpedig az állampolgárság egyfajta „előszobájaként”.

Szilvay Gergely
2016. August 18. 09:55
Javasolnánk Bukarestnek és a megyei prefektusoknak, hogy az erdélyi magyarok szívatására fordított energiákat fordítsák a magyarországi, szerbiai és ukrajnai románok megsegítésére. Azzal a kreativitással, amivel hirtelen ötszáz éves betontemplomokat építenek Tündérországban és keresztbe tesznek a kétnyelvű utcanév-tábláknak, meg tudnák ezt tenni.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó meglátás.
Üdv

A panaszkodó felmenői a Magyar királyság alatt élvezték mindazokat a jogokat és sokkal többet, mint amit most az utódállamoktól követelnek.

EZ a baja a bukaresti oláh külpolitikának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés