Lajtai: A lengyelek vehetik át a britek szerepét az EU-ban

2016. július 4. 11:48
A Nézőpont Intézet szakértője szerint a lengyelek vehetik át az Egyesült Királyság vezető szerepét a centralizáció elleni harcban az EU-ban. A nemzeti szuverenitásukat Brüsszeltől féltő lengyel kormánypárt indítana vitát egy új uniós alapszerződésről.

A Nézőpont Intézet vezető kutatója szerint eddig az Egyesült Királyság lépett fel leginkább a centralizáció ellen az Európai Unióban (EU), kilépésével ez a hely megüresedhet, Lengyelország pedig megpróbálhatja átvenni ezt a szerepet. Lajtai Mátyás a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy a lengyel kormányzó párt, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) szombati tisztújító kongresszusán új uniós alapszerződésről szóló vita kezdeményezésére hatalmazta fel kabinetjét.

A szakértő szerint a döntés hátterében többek között az állhat, hogy a PiS kormányra kerülése óta megromlott Lengyelország kapcsolata az EU-val. Emellett Lengyelországban is úgy érzik, hogy az unió központi vezetése egyre inkább olyan témákkal foglalkozik, amely az egyes tagországok belügye lenne. Ezt szeretné megszüntetni Lengyelország a mostani kezdeményezéssel – tette hozzá. Közölte, az alapszerződés módosítása hosszú folyamat lehet, de ha „van komoly politikai akarat, akkor gyorsan is keresztül lehet vinni” az unióban.

  • MTI

    Lengyelország-EU Brexit - Szakértő: Lengyelország veheti át az Egyesül Királyság szerepét az EU-ban

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A komoly katonai erővel rendelkező UK a Biztonsági Tanács tagja, atomhatalom, az Unió második gazdasága (volt), a Nemzetközösség vezető állama etc., hozzá viszonyítva a lengyelek, de a V4 is, sokkal csekélyebb befolyásoló erővel rendelkezik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés