Szijjártó: Horvátország tartsa tiszteletben a törvényeket!

2016. május 19. 20:29
Szijjártó Péter Magyarország és Horvátország stratégiai viszonyának fontosságáról, Miro Kovač horvát külügyminiszter pedig arról beszélt csütörtökön Brüsszelben horvát újságíróknak, hogy a két ország közös megoldást talál az INA-val kapcsolatos kérdésekre.

Az újságírók azután kérdezték a Mol-INA-üggyel kapcsolatban a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán részt vevő két politikust, hogy a héten a horvát ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) bizalmatlansági indítványt nyújtott be Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes ellen, mert felesége üzleti kapcsolatban állt a Mol magyar olajtársaság lobbicégével. Horvátországban arról is heves vita folyik az utóbbi hetekben, hogy Zágrábnak szabad-e elállnia a döntőbírósági eljárástól Mol-INA-ügyben, vagy anélkül kell folytatnia a tárgyalásokat.

Szijjártó Péter horvát sajtóbeszámolók szerint elmondta, hogy a Mol Nyrt. stratégiailag kiemelt magyar vállalat, ezért nagyon fontos Magyarország számára, hogy korrektül és tisztességesen viszonyuljon azokhoz az országokhoz, amelyekben aktívan működik.

Hozzátette: Magyarország ugyanakkor elvárja, hogy Horvátország tiszteletben tartsa a nemzetközi és a nemzeti törvényeket. A magyar tárcavezető a horvát újságíróknak a Mol horvátországi érdekeltségeivel kapcsolatos kérdéseire azt válaszolta: nem szeretne mélyebben foglalkozni a problémával, mert nem akarja tovább élezni a már így is feszült helyzetet. Kiemelte, Magyarországnak az az érdeke, hogy Horvátországgal konstruktív és stratégiai együttműködést alakítson ki: „Nem véletlenül, hanem tudatosan tettünk azért, hogy Horvátország mielőbb beléphessen az Európai Unióba, és nem értjük, egyes politikusok miért próbálják meg elmélyíteni az ügyet a két ország között.”

Szijjártó szerint a jelenlegi (a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség és a Híd Függetlenek Listája alkotta) horvát kormánnyal nagyon jó a viszony, és meg fogják oldani a problémákat, míg az előző szociáldemokr/ata kormány és annak miniszterelnöke miatt mélypontra került a két ország kapcsolata. Kovač horvát külügyminiszter a sajtónak úgy nyilatkozott, Horvátország javított viszonyán Magyarországgal, a kommunikáció is normalizálódott a két ország között."Horvátországnak megvannak a saját nemzeti érdekei, az INA horvát olajipari vállalatban is, és Magyarországnak is megvannak a saját érdekeltségei, fogalmazott. Hozzáfűzte: biztos benne, hogy a két ország közös megoldást talál az INA-val kapcsolatos kérdésekre, de nem a médián keresztül, hanem a kormányok közötti kétoldalú megbeszélések útján.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés