Betiltani vagy sem?

2016. május 3. 18:18

Czajlik Katalin
Új Szó

Kotlebáék megjelenése a színen nemcsak a Smernek kedvez, hanem az egész kormánykoalíciónak, amely magát a létezését igazolja a „szélsőségek elleni harccal”.

„Nagy kérdés, hogy Kotleba pártjának indulásakor mit csináltak azok az állami intézmények, amelyeket fizetünk, illetve, hogyan létezik, hogy egy primitív trükkel (ebben a konkrét esetben a Borbarátok Pártjának megszerzésével) bárki bármilyen pártot létrehozhat Szlovákiában. Most azonban a téma súlyosabb része, jelesül: betiltani-e vagy sem? Nem mellékes a szakértő véleménye, mely szerint ezzel a lépéssel csakis Kotlebáék malmára hajtanánk a vizet, akik így még inkább mártírszerepben tetszeleghetnének. Igen ám, de ha egyszer komolyan vesszük saját törvényeinket, akkor a Mi Szlovákiánknak minden bizonnyal nincs keresnivalója a hazai pártok között. Akkor hát mi legyen?

Ez a kérdés azonban alighanem akadémiai marad, ugyanis nehezen várható, hogy a Főügyészség, a Smer jelöltjével az élén, a párt feloszlatását javasolná. Kotlebáék megjelenése a színen ugyanis nemcsak a Smernek kedvez, hanem az egész kormánykoalíciónak, amely magát a létezését igazolja a »szélsőségek elleni harccal«. S mint azt nemzetközi tapasztalatok alapján is tudjuk, ennek apropóján sok mindent le lehet nyomni egy fiatal demokrácia torkán. Ellenkezőleg, ha Kotleba pártját mégis feloszlatnák, szükségtelenné válna a »történelmi« koalíció is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://kozep-europa.mandiner.hu/trackback/22195