Kisebbségi alapot hozna létre az új szlovák kormányprogram

2016. április 13. 17:57
Jóváhagyta programját az új szlovák kormány – jelentette be Robert Fico miniszterelnök Pozsonyban. A program létrehozna egy kisebbségi kulturális alapot, emellett célja a munkanélküliség elleni harc, a regionális fejlesztés, a korrupcióellenes intézkedés és a szolgáltató állam.

Jóváhagyta programját az új szlovák kormány – jelentette be Robert Fico miniszterelnök szerdán Pozsonyban a kabinet második ülése után. A kormányprogram a négypárti koalíció által korábban jóváhagyott programprioritásokra épül, s abban négy fő politikai elképzelés jelenik meg.

Ezek közül az első a munkanélküliség elleni harc, amely keretében 100 ezer új munkahely megteremtését és a munkanélküliségi arány 10 százalék alá csökkentését jelölte meg célkitűzésként a kabinet. A második fő elképzelés a regionális fejlesztés, ezen belül a leginkább elmaradott régiók fejlesztése. A harmadik fő célkitűzés a korrupcióellenes intézkedések meghozatala – egyebek között az úgynevezett postafiókcégek elleni lépések –, valamint a vagyonosodási törvény kibővítése.

A program negyedik sarokpontja a működőképes, szolgáltató állam alcímet viseli, ennek keretében az oktatásügy és az egészségügy fejlesztésére akarnak összpontosítani. A következő négy évben összesen mintegy kétmilliárd euró többletforrást juttatnának az oktatásügybe.

Robert Fico a kormányprogram gazdasági célkitűzései közül a jogi személyek adójának csökkentését, az adókulcs 21 százalékosra mérséklését és azt emelte ki, hogy 2020-ig nullszaldóssá akarják tenni a költségvetést. A kormányprogramban ezen felül az ország élelmiszer-önellátásának növelése is kiemelt helyen szerepel.

A szlovák miniszterelnök szerint az új kormányprogram az ország eddigi jó és fenntartható gazdasági eredményeire alapoz, és megtartotta eddigi magas szociális ellátórendszerét. „Szlovákia jó úton halad” – jegyezte meg zárszavában Robert Fico.

Lesz kisebbségi alap

A kormányprogram számol egy kisebbségi kulturális alap létrehozásával is, ennek fő feladata a kisebbségi kultúra finanszírozása lesz. A tervek szerint önálló intézményként működő alapot a kulturális tárca hozza majd létre.

„Az alap jövőre már megalakulhat és a következő évtől már a kisebbségi kultúrák finanszírozása ez alatt működhetne” – mondta az MTI kérdésére Solymos László (Most-Híd), aki környezetvédelmi miniszterként a szlovák kormány egyetlen magyar tagja. A kabinet szerdai ülésén jóváhagyták az új kisebbségügyi kormánymegbízott személyét is, ezt a posztot a Most-Híd által jelölt Bukovszky László - a vegyes párt korábbi ombudsmanja látja majd el.

Hamarost elfogadják

Az új, négypárti szlovák kormány kevesebb mint három héttel a március ötödikén tartott parlamenti választások után állt össze. Benne a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokráciának (Smer-SD) a miniszterelnökön és helyettesén kívül hét minisztere van, övék az összes kulcstárca, a kül, a bel és a pénzügyminisztérium is. A koalíció második legerősebb pártja a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 3, a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyespárt 2, a Háló (Siet) pedig 1 szaktárcát kapott.

A kormányprogramról április 18-án kezdődő ülésén szavaz a pozsonyi parlament, amely a régi-új kormányfő vélekedése szerint várhatóan már ugyanaznap jóvá is hagyja azt, amivel egyidejűleg bizalmat szavaz a harmadik Fico-kabinetnek.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ideje volna már leszámolni a gyilkosokkal, akik magyarokat öltek, ideje volna már a magyarok gyötrését abbahagyni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés