Sokkoló meglepetések

Szlovák földindulás: Kotleba bejutott, az MKP nem – bajban Ficóék

2016. március 6. 07:20

Rengeteg váratlan eredményt hoztak a szlovákiai választások. Robert Fico pártja győzött, de a vártnál jóval gyengébb, nem egészen 29 százalékos eredménnyel. Nyolc párt jutott a parlamentbe, köztük a szélsőjobboldali Marián Kotleba pártja, ami az ötödik helyen végzett. Az MKP nem érte el az 5 százalékos küszöböt, a Híd-Most vegyespárt 6,5 százalékot szerzett.

A szombaton tartott szlovákiai választásokon a részvételi arány 59,39 százalékos volt, ami némileg meghaladta a 2012-es előrehozott parlamenti választásokét. 8 párt jutott be az új pozsonyi törvényhozásba, és Robert Fico kormánypártja az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) győzött, de elvesztette parlamenti többségét a szavazatok 97 százalékának összeszámolása alapján.

Kérdéses kormányalakítás

A Robert Fico vezette, Irány - Szociáldemokrácia a voksok 28,4 százalékát szerezte meg. Egy ilyen eredmény, pirrusszi (vereséggel is felérő) győzelemként értékelhető, ugyanis mind a voksolás előtti felmérésekhez, mind a négy évvel korábbi eredményekhez képest visszaesést jelent a párt számára. A számok azt mutatják, hogy Robert Fico elveszítette a lehetőségét annak, hogy önállóan alakítson többséggel rendelkező kormányt, sőt – a többi befutó összetételét és eredményeit tekintve – az is kérdésessé vált, hogy képes lesz-e koalíciós kormány megalakítására.

Robert Fico a pártja által elért eredményre reagálva azt mondta: jobb szereplésre számítottak, de ennek ellenére tény, hogy a választásokat megnyerték, ami arra kötelezi őket, hogy megpróbáljanak kormányt alakítani. A leendő parlament összetételéről azt mondta, hogy „nagyon összetett a helyzet”. Arra a kérdésre, hogy mely pártokat készülnek megszólítani koalíciós ajánlattal, kitérő választ adott.

A második legjobb eredményt a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevet viselő liberális mozgalom szerezte 11,8 százalékkal. A harmadik helyen az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom végzett, a Daniel Lipsic nevével fémjelzett Nova párt jelöltjeit is listáján indító mozgalom a voksok 10,9 százalékát kapta.

A régi és az új szélsőjobb is bejutott

A negyedik legjobb eredményt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) érte el a szavazatok 8,7 százalékát megszerezve, az ötödik helyre pedig meglepetésként a Marián Kotleba vezette, a szlovák sajtó által szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk - Néppárt (LS-NS) futott be 8,1 százalékkal. A hatodik helyen, meglepetésként a Boris Kollár vállalkozó vezette Család vagyunk (Sme rodina) nevet viselő csoportosulás áll 6,6 százalékkal. A hetedik hely a Most-Híd vegyes párté 6,5 százalékos eredménnyel. 

A nyolcadik helyen egy eddig ugyancsak parlamenten kívüli, új párt, a Kereszténydemokrata Mozgalomból (KDH) kilépett Radoslav Procházka alapította Háló (Siet) áll, nekik a választók 5,47 százaléka szavazott bizalmat.

MKP-kudarc és politikai instabilitás

A Magyar Közösség Pártja (MKP) a szavazatok 4,2 százalékát szerezte meg, így az 5 százalékos küszöb miatt nem jutott be a szlovák törvényhozásba. „Nincs győztese ezeknek a választásoknak, mert senki sem tud magabiztosan kormányozni” – jelentette ki az eredményekre reagálva Berényi József, az MKP elnöke hozzátéve, hogy a felvidéki magyarság viszont vesztett. Hangsúlyozta: nagyon sok nem hagyományos párt került a parlamentbe, nagyon nehéz négy év előtt áll az ország és a politikai stabilitásnak Szlovákiában vége.

Az MKP eredményéről azt mondta, hogy a politikai megosztottság nagyon komolyan befolyásolta a választás eredményét, a párt vezetősége a végeredmények kiértékelését követően majd levonja a konzekvenciákat.

A Híd-Most is várakozások alatt

Hasonlóan borúlátón értékelte pártja szereplését Bugár Béla, a Most-Híd elnöke. Mint mondta: kétszámjegyű eredményt vártak, és a 8 százalék alatti eredmény nem értékelhető jónak, ezért annak okait ki kell elemezniük. Bugár Béla egyelőre nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a parlamentbe bekerült pártok közül melyekkel folytatna koalíciós tárgyalásokat.

Megfigyelők szerint a parlamenti választás eredménye rendkívüli meglepetésként értékelhető, és egyidejűleg megkérdőjelezi a pártok támogatottságáról készített előzetes felmérések megbízhatóságát, amelyek a parlamentbe bejutó 8 közül legalább két párt, a Boris Kollár vezette Család vagyunk (Sme rodina) és a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk - Néppárt várható eredményét alaposan a bejutási küszöb alá mérték.

A bejegyzés trackback címe: https://kozep-europa.mandiner.hu/trackback/20932