Beneš-dekrétumok

Kövér beszólt, a csehek és a szlovákok is bekérették a magyar nagykövetet

2015. december 14. 19:30
Kövér László egy cseh lapnak adott interjúban a Beneš-dekrétumokra utalva azt mondta, hogy sem Szlovákiát, sem Csehországot nem kellett volna bevenni az EU-ba, amíg jogrendjükben egy olyan törvény van, amely a kollektív bűnösség elvén alapul. Válaszul a prágai és a pozsonyi magyar nagykövetet is bekérették.

Egyáltalán nem lett volna szabad, hogy a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság az Európai Unió tagjává váljanak, amennyiben jogrendjükben egy olyan törvény van, amely a kollektív bűnösség elvén alapul” – mondta Kövér László a Právo című cseh lapnak adott pénteki interjújában a Beneš-dekrétumokra utalva. 

Ezek a rendeletek a Csehszlovákiában élő németeket és magyarokat kollektív módon háborús bűnösnek nyilvánították, megfosztották őket állampolgárságuktól, és elkobozták vagyonukat. A dekrétumokat Csehország és Szlovákiai is hivatalosan „kihunytnak” minősítették, de megtartották jogrendjükben, és hatályon kívül helyezésüket elutasítják. 

A házelnök nyilatkozatára válaszul Szlovákia és Csehország is bekérette a magyar nagyköveteket.

A cseh külügyminiszter az interjúra úgy reagált: „az ilyen szavak kívül esnek a mai valóságon, és értelmetlenül zavarják a regionális együttműködést”. Közölte, hogy keddre magához kérette a prágai magyar nagykövetet, akiktől magyarázatot vár a magyar házelnök kijelentésére. Pető Tibor nagykövet az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy bekérették a cseh külügyminisztériumba.

A szlovák külügyminisztériumba is bekérették a pozsonyi magyar nagykövetet. A tárca nyilatkozatában hangsúlyozta: Szlovákia és Magyarország kapcsolatai jelenleg történelmileg a legjobb szinten vannak. A két fél között zajló párbeszéd és együttműködés intenzív, ami bilaterális szinten túl a visegrádi négyek keretében és az összeurópai témák tekintetében is megfigyelhető – fűzte hozzá a nyilatkozatában a szlovák külügyminisztérium, megjegyezve: ezért érthetetlen, miért érzi szükségét Kövér László, hogy Szlovákia és újabban Csehország címére tett sértő kijelentéseivel megzavarja ezt a pozitív hangulatot.

Kövér László legújabb kijelentései, miszerint Szlovákiának és Csehországnak nem kellett volna az EU tagjává válnia, szakmaiatlanok, és nem felelnek meg a kölcsönös kapcsolatok színvonalának” – írta a szlovák szaktárca, hozzátéve: elvárják, hogy a jövőben Kövér László tartózkodjon a hasonló kijelentésektől.

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Finkelstein összekeverte a jegyzeteit.

Viszont így lassan:

"Egyedül vagyunk, Tibor!"

Most akarunk szorosabb V4-t...Ebben a szituban meggondolatlan volt ez a megjegyzés. Egy diplomata vagy profi politikus nem mondja ki mindig a gondolatait (még, ha igazak is), hanem mérlegel, hogy most mi az ország érdeke.

Kövér nem tehet arról, hogy kollektív bűnösség elvén alapuló törvény van ma a cseheknél meg a szlovákoknál.
Ez a tény nem ránézve sértő.

Mármint milyen múltat? Jelenleg is érvényben lévő dekrétumokról van szó.

Szóval nem a Benes-dekrétumok ártanak neki, hanem ha valaki beszél róla. ééértem.

Most azt szeretnénk, hogy a kvóta miatt szoros szövetséget alkossunk. Ebben a helyzetben jobb halasztani az ilyen ügyeket.

Baromi frusztráló érzés lehet, hogy valaki, aki az MSZMP-ben kezdte a pályát és egész életében hatalomra vágyott, mindössze annyit ért el, hogy házelnökként képviselőket bírságolhat vagy tévéstábokat tilthat ki vagy. Érthető, hogy azzal próbálja ellensúlyozni Kövér saját jelentéktelenségét, hogy időnként beleböfög egyet a médiába.

Hát ha Kövér még a Ligetfalván kivégzett leventéket, a 44-ben legyilkolt magyarokat, és a kitelepítéseket is felhozza,akkor mit léptek volna? Megszakítják velünk a diplomáciai kapcsolatot, vagy feljelentenének az ENSZ-nél? Ez utóbbi lenne a legjobb,legalább végre kivizsgálnák ezen ügyeket is.

Ami viszont igaz, az igaz.

A kollektív bűnösséget -hivatalosan- minden fejlett, így minden EU tagállam elutasítja.
Ehhez képest két EU tagállam jogrendjében ott vannak a kollektív bűnösséget kimondó Beneš-dekrétumok.

Ezek után érdekes a "közös kapcsolatok" emlegetése.

Régi bolsevik teszik lenni a DK-ból, ugye? Kádár elvtárs és csapata volt ennyire érzékeny a határon túli magyarok ügyében az adott államok reakcióit illetően. Számára volt fontos, hogy meg ne sértsük a románok, a szlovákok érzékenységét.

A szlovákok és a csehek is kemény nacionalisták, magyargyűlölők. A migráns kérdésben tanúsított magatartásuk öncélú, nem a kétoldalú kapcsolatok javítása vezérelte őket, hanem a migrációs hatásoktól való félelem.

Fico egy konok nacionalista, aki gyűlöli a magyarokat, s a kétoldalú kapcsolatok tekintetében mindent a szlovák nemzeti sovinizmusnak rendel alá.


Kövérnek mélyen igaza van, Önben Kádár, Kovács László, Gyurcsány lakáj, nemzetellenes szellemisége jelenik meg.

Faszság faszsággal nem feledtethető, orvosolható.

De te ezt sosem fogod megérteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés