Azonos párt és korrupciós ügy: kettőből egy képviselőt ad ki a román parlament

2015. december 9. 16:47
Ügyészségi kérésre jóváhagyta Ioan Oltean liberális képviselő előzetes letartóztatását a bukaresti román parlament, ám párt- és képviselőtársa, Catalin Teodorescu, akit ugyanazon ügyben „kért ki” az ügyészség, már másodszor úszta meg az előzetes letartóztatást.

A román parlament az ügyészség kérésére jóváhagyta a korrupcióval gyanúsított Ioan Oltean liberális képviselő előzetes letartóztatását, párttársa, Catalin Teodorescu esetében viszont nem gyűlt össze elegendő szavazat ehhez.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) két képviselőjét egyazon kárpótlási ügyben gyanúsítja hivatali visszaéléssel, illetve befolyással való üzérkedéssel a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A két képviselő egy nem visszaszolgáltatható pitesti telek után kifizetett, az ügyészek szerint túlértékelt kárpótlás ügyében játszott szerepet. A DNA azt állítja: Ioan Oltean 600 ezer euró (180 millió forint) csúszópénzt kapott azért, hogy közbenjárjon a kárpótlási hivatal volt elnökénél a kifizetés ügyében. Catalin Teodorescu képviselő a kárpótlási bizottság tagjaként segítette elő a telekért megállapított kárpótlás kifizetését a gyanú szerint.

Bár Teodorescu esetében is többen támogatták, mint ellenezték a letartóztatás jóváhagyását, a tartózkodók miatt nem gyűlt össze az előzetes letartóztatás engedélyezéséhez szükséges, a jelenlévő képviselők ötven százalékát meghaladó szavazatszám.

Egyszer már megúszta

Hasonló módon „úszta meg” a letartóztatást Teodorescu egy évvel ezelőtt egy másik kárpótlási ügyben. Tavaly december harmadikán a román képviselőház jóváhagyta Markó Attilának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azóta lemondott parlamenti képviselőjének az őrizetbe vételét, míg - az ugyanabban az ügyben gyanúsítottként szereplő – Teodorescu kiadatásához nem gyűlt össze elegendő voks. Korábban mindketten tagjai voltak a kárpótlásokról döntő bizottságnak, amely a DNA szerint visszaéléseket követett el. Azóta Markó ellen ebben az ügyben ejtették a vádat, mert kiderült, hogy a vitatott döntés napján nem volt jelen az ülésen, Teodorescut pedig – feltételezett bűntársaival együtt – bíráság elé állították.

Catalin Teodorescu ügyei mindkét alkalommal olyan sorozatot törtek meg a parlamentben, amikor a honatyák egy ideig nem merték előjogaik mögé bújtatva akadályozni korrupcióval gyanúsított társaik elszámoltatását. Tavaly az elnökválasztás után, idén pedig a bukaresti Colectiv klubban történt, hatvan áldozatot követelő tűzvészt követő korrupcióellenes tüntetések után volt olyan időszak, amikor a román törvényhozók az ügyészség valamennyi kiadatási kérését megszavazták.

Romániában a politikai nyilatkozatokra vonatkozó mentelmi jog mellett a törvényhozóknak más előjogokat is biztosít az alkotmány: csak a parlament jóváhagyásával lehet őrizetbe venni őket vagy házkutatást elrendelni ellenük.

 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés